Leikkokukkien Da Vinci -koodi avautuu enää harvoille

Kukkien valinnassa ei tarvitse enää pelätä noloja tilanteita, vaikka ei osaisikaan kukkien määrän ja värin kaikkia piiloviestejä. Harva tietää, mitä esimerkiksi ruusujen keltainen väri viestittää.

ilmiöt
Ruusu Ali-Marttilan kasvihuoneella
YLE / Anna Sirén

Kevään kukkasesonki käynnistyy äitienpäivästä jatkuen muun muassa valmistujaisiin ja lakkiaisiin. Moni miettii millaisen kukan juhlakalulle veisi.

Kotkalaisen Ruonalan Kukan kauppias Sari Kotola kertoo, että kukkaetiketin merkitys on vähentynyt. Kotola sanoo, että aikaisemmin varsinkin leikkokukkien puolella kukkien määrällä ja värillä oli tietty merkitys. Leikkokukissa yksi perinne kuitenkin pitää pintansa.

- Parillista määrää leikkokukkia myydään harvoin. Määrä on yleensä pariton, jostain syystä, Kotola naurahtaa.

Kotolan mukaan kukkavalintaan sisältynyt viesti on hämärtynyt, koska lehdissä ja nettikeskusteluissa väreille ja määrille annetaan useita eri merkityksiä.

- Katsoin kukkakielen juttuja eri lehdistä ja tuntui, että eri määrille oli erilaiset viestit joka lehdessä, Kotola toteaa.

Parillista määrää leikkokukkia myydään harvoin.

Sari Kotola

Jos siis valitset yhden valkoisen ruusun ja kolme mustaa tulppaania rakkaallesi ja haluat niillä viestiä ikuista uskollisuutta, palvontaa ja tiskivuorojen hoitamista vuoden ajan, voi kimpun saaja nettitietojen perusteella tulkita sen vaikka lupaukseksi yhteisestä lomamatkasta Lappiin ja auton öljyjen vaihdosta.

Se, että tummanpunainen ruusu on Kotolan mukaan perinteisesti ollut rakkauden kukka, on kohtuullisen selvää ja harmitonta. Keltainen ruusu puolestaan on tarkoittanut jotain aivan toisesta ääripäästä.

- Keltainen ruusu on voinut merkitä mustasukkaisuutta tai petollisuutta, Kotola kertoo.

Kotolan mukaan kukkavalinnassa kannattaa unohtaa vanhat koodit ja yksinkertaistaa elämäänsä valitsemalla sellaisen kukan, joka miellyttää silmää.

- Kukkia on nykyisin niin monia lajikkeita ja värejä, että niistä löytyy varmasti jokaiselle se oma, Kotola toteaa lopuksi.