Ilkka Alanko: On rauhallinen ja kotoinen olo

Neljän Ruusun Ilkka Alanko sai vastattavakseen tukun yleisökysymyksiä, joissa udeltiin Japanin-keikoista, hauskoista sattumuksista ja klassikkoalbumeista. Sokerina pohjalla on yllätyskysymys kosketinsoittajalta.

musiikki
Ilkka Alanko.
Yle / Veli-Pekka Hämäläinen

Talouskukkaro-nimellä Joensuussa vuonna 1982 aloittanut Neljä Ruusua -yhtye on palannut kuuden vuoden tauon jälkeen. Paluusingle _Seitsemän päivää selvin päin _ilmestyi huhtikuussa ja pitkäsoitto valmistuu syksyksi.

"Kevyet irtiotot tärkeitä"

Yle Pohjois-Karjala keräsi yleisöltä kysymyksiä ja näin Ilkka Alanko vastasi:

Milla: Miltä tuntuu, kun Neljä Ruusua on palannut?

Ilkka: Kokonaisvaltainen tunne. On positiivinen, hyvä, rauhallinen ja kotoinen olo.

_Milla: Minkälainen tarina on biisissä Seitsemän päivää selvin päin? _

Ilkka: Se on selkeä kuva tämän ikäpolven ihmisistä, jotka uhraavat aika paljon perhe-elämälle. Biisissä muistutetaan pienen henkireiän olemassaolon ja kevyen irtioton tärkeydestä. On hyvä käydä välillä tuulettumassa, mutta totta kai siinä on paljon ironiaa.

_Shizuka: Näin ja kuulin Neljää Ruusua Ilosaarirockissa Joensuussa viime kesänä ja olin vaikuttunut. Voisiko Neljä Ruusua tulla joskus esiintymään Japaniin? Tulen joka tapauksessa heinäkuussa Suomeen kuuntelemaan Neljän Ruusun keikkoja ja fantastista musiikkianne. _

Ilkka: Oho, mielenkiintoinen kysymys! Jos on tarpeeksi kysyntää ja tilausta ja joku maksaa matkat niin kai se on mahdollisuuksien rajoissa (nauraa).

Maarit: Neljä Ruusua on ehdoton suosikkini jo vuosien ajalta. Milloin bändi esiintyy Salossa?

Ilkka: Salossa muistaakseni keikkailemme syksyllä - olisiko loka-marraskuussa. Kannattaa katsoa Neljän Ruusun nettisivuilta tai Facebookista.

"Minä sain uuden hiustyylin"

Pertti: Jos Neljä Ruusua pyydettäisiin soittamaan debyyttilevynsä tai Kasvukipuja-pitkäsoiton biisit Albumiklassikot-sarjassa Tavastialla tai joillakin muilla Suomen suurimmilla rock-klubeilla, suostuisitteko?

Luulen, että soolon aika tulee jossain vaiheessa.

Ilkka Alanko

Ilkka: Heh, heh. En usko, että suostuttaisiin siihen. Mä en pidä kumpaakaan klassikkoalbumeina. Ehkä Haloon kohdalla mieluummin voitaisiin puhua klassikkoalbumista tai kenties sitten 2000-luvulla tehtyjen levyjen kuten Valuvan taivaan tai Karelia Expressin kohdalla.

Pertti: Kerro jokin hauska anekdootti Hyvää päivää –albumin levytyksestä Paraisilla.

Ilkka: Kun levytyssessio oli ohi, niin tuottajamme Mats Hulden sanoi "No te saitte uuden hyvän levyn ja minä sain uuden hiustyylin".

Henri: Onko herralla minkälaisia soolosuunnitelmia? Ilkka Alanko Orchestra oli mahtava.

Ilkka: Tässä vaiheessa, kun Neljä Ruusua -homma heräsi henkiin ja työllistää, niin soolo on taka-alalla. Kun teen jotain, mä teen täysillä. Luulen kyllä, että soolon aika tulee jossain vaiheessa.

Kosketinsoittajalta yllätyskysymys

Yle Pohjois-Karjala pyysi myös spesiaalikysymyksen Neljän Ruusun edeltäjän Talouskukkaron kosketinsoittajalta Matti Suomelalta.

Matti: Talouskukkaro lämmitteli aikoinaan Sielun Veljiä Joensuun kaupunginteatterissa. Muistelen, että se oli Siekkareiden ensimmäinen keikka. Oliko näin? Ilkka: Kyllä yhtyisin Matin väitteeseen. En ainakaan muista, että Siekkarit olisi missään sitä ennen julkisesti esiintynyt.