Venäjän vapain ja onnellisin mies?

Kirjailija ja toisinajattelija Viktor Jerofejev kertoo olevansa Venäjän vapain mies. Mutta voiko isänsä uran tuhonnut ja ääriryhmien tappolistalle joutunut mies olla myös onnellinen? Vastauksen paljastaa Jussi-palkinnon saaneen Ari Matikaisen uusin dokumenttielokuva.

Kotimaa
Kirjailija Viktor Erofejev.
Juha Myllymäki

Joensuulaislähtöinen Ari Matikainen työsti uutuuselokuvaansa ""Russian Libertine - Venäjän vapain mies" samaan aikaan, kun hän teki dokumenttisarjaa Ruotsiin siirtolaisina muuttaneista suomalaisista.

Matikainen kertoo, että Ruotsin ja Venäjän väliä fyysisesti ja henkisesti reissatessa oli välillä hämmentynyt olo, mutta ei se uutuusfilmin tekemistä haitannut, päinvastoin. Ehkäpä ohjaaja sai läntisestä kansankodista uutta perspektiiviä seurata itänaapurin sekasortoista elämää.

Varmasti on kovan hinnan niin sanotusta vapaudestaan ja onnestaan maksanut.

Ari Matikainen

Perjantaina ensi-iltansa saaneen Venäjän vapain mies -elokuvan tekeminen kesti kolmisen vuotta. Viktor Jerofejev on päästänyt kameran lähelle, enemmän kuin iholle. Katsoja näkee miehen lapsuuteen, ajatuksiin, toiveisiin ja pettymyksiin.

Kultaisen sukupolven lapsi

Ari Matikainen löysi elokuvansa pääosan esittäjän kirjan kautta. Hän luki Viktor Jerofejevin kirjan "Hyvä Stalin", jossa kirjailija kertoo perheensä tarinan. Hänen isänsä toimi muun muassa Stalinin henkilökohtaisena Ranskan kielen tulkkina, Molotovin avustajana ja diplomaattina ympäri maailmaa.

- Viktor on kultaisen sukupolven, neuvostoeliitin nuori, joka omilla kirjoituksillaan tuhosi isänsä diplomaattiuran ja koko perheen länsimailla alkaneen menestyksekkään elämän. Siitä asti Viktor on ollut niin sanottu dissidentti, Matikainen kertoo.

Ohjaaja Ari Matikainen ja tuottaja Liisa Juntunen.
Yle / Jouki Väinämö

Elokuvassa Viktor sanoo, että hän tappoi isänsä vuonna 1979, kun teki kirjoituksillaan radikaalin pesäeron kommunistiseen järjestelmään. Isä kuoli dokumentin kuvausten aikana noin 90-vuotiaana.

Viktorin ja hänen isänsä suhde säilyi kaikista vastoinkäymisistä huolimatta lämpimänä. Viktorin mukaan isä antoi tukensa hänen ratkaisuilleen ja työlleen.

- Siirrymme eturiviin vanhempiemme kultua. Kukaan ei enää puolusta meitä, Viktor suree filmissä isänsä kuolemaa.

Vladimir Putin on suojakilpi

Venäjän vapain mies -elokuva on vaikuttava. Filmi herättää paljon tunteita ja vielä enemmän kysymyksiä.

Kommunismin jälkeistä traumaa elävässä valtavassa maassa ja kansassa kuplivat hyvin erilaiset pyrkimykset ja ääriliikkeet. Soppaa hämmentävät niin Iivana Julmaa palvovat ääriortodoksit kuin markkinaliberaalit oligarkit. Elokuva antaakin aivan uudenlaisen näkökulman hiljattain jälleen presidentiksi juhlitun Vladimir Putinin asemaan ja merkitykseen.

- Tietyllä tavalla Putin pitää koko systeemiä kasassa. Olisi liian helppoa sanoa, että jos Putin lähtee pois, niin kaikki olisi hyvin. Pitää ensin miettiä, että jos Putin lähtee, niin kuka sitten, Matikainen pohtii.

Viktor Jerofejevin mukaan Venäjä on vakavasti sairas. Viktor virnisteleekin olevansa maailman vapain ihminen maailman naurettavimmassa maassa.

Kaiken takana on rakkaus

Mutta onko Venäjän vapain mies onnellinen?

- Kyllä minä luulen, että Viktor on onnellinen mies. Varmasti on kovan hinnan niin sanotusta vapaudestaan ja onnestaan maksanut.

- Mutta toisaalta hän näkee asian niin, että vaikka Venäjällä on paljon ongelmia, on se kirjailijalle sellainen paikka, että ei tarvitse pistää kuin pää ulos ikkunasta, niin alkaa näkyä kaikenlaisia kummallisia tarinoita, Ari Matikainen kertoo.

Vaikka Viktor kritisoi kirjoituksissaan Venäjää paljon, on Matikaisen mukaan kaiken takana kuitenkin rakkaus,

- Olennaista on, rakastaako maataan silmät kiinni, vai puhutaanko ongelmista ja pyritään löytämään niihin ratkaisuja, Matikainen sanoo.

Elokuvan loppu herättää toivon kipinöitä. Toivon airueita ovat kirjailijan nuorimmainen Maija-lapsi sekä kevään mielensoitukset ja taivaalle nousevat paperilyhdyt.