Puolan kiistelty eläkelaki hyväksyttiin alahuoneessa

Tulevaisuudessa eläkkeelle pääsee useita vuosia nykyistä vanhempana. Hallitus lupaa eläkkeiden paranevan.

Ulkomaat

Puolan parlamentin alahuone on hyväksynyt kiistellyn lain, joka nostaa useimpien puolalaisten eläkeiän 67 vuoteen. Esitys hyväksyttiin äänin 268-185.

Pääministeri Donald Tuskin hallituksen ajama laki on nostattanut kiivaita tunteita parlamentissa ja sen ulkopuolella. Muun muassa ammattiiliitot ovat järjestäneet useiden päivien ajan äänekkäitä mielenosoituksia parlamentin ulkopuolella.

Hallitus on puolustellut uudistusta. Sen mukaan laki takaa puolalaisille nykyistä korkeammat eläkkeet sen lisäksi, että se vähentää julkisia menoja.

Ammattiliittojen mukaan hallitus ei ole esittänyt laskelmia, jotka vakuuttavasti osoittaisivat, että eläkkeet tulevat todella nousemaan. Liitot ovat vaatineet hallitusta eläkeiän noston sijaan kehittämään nykyisiä työmarkkinoita ja parantamaan yli 50-vuotiaiden työturvaa.

Puolan nykyinen eläkelaki sallii naisille eläköitymisen 60 vuoden ikäisenä ja miehille 65-vuotiaina. Muun muassa armeijassa eläkkeelle on päässyt jopa nuorempana.

Uudistus tulee voimaan asteittain: Miesten osalta vuoteen 2020 mennessä ja naisten osalta vuoteen 2040 mennessä.

Uusi laki sallii naisille siirtymisen osa-aikaeläkkeelle 62- ja miehille 65-vuotiaina, mutta se vähentäisi heidän etujaan 67-vuotiaasta lähtien.

Myös Puolan senaatin ja presidentti Bronislaw Komorowskin odotetaan hyväksyvän uuden lain.

Lähteet: AP