Ulkoministeriön henkilöstö älähti Kimmo Kiljusen palkkaussuunnitelmasta

Ministeriön henkilöstön edustajien mielestä asiantuntijatehtäviin tulee nimittää ministeriössä ansioituneita ammattilaisia. Kimmo Kiljunen on toivonut ministeriöltä palkkaa rauhanvälitystyöstään.

Kimmo Kiljunen Kuva: Serppo Sarkkinen / Yle

Ulkoasiainhallinnon henkilöstöyhdistykset ovat tuohtuneet ulkoministeriön nimitysprosessista, jota ne pitävät poliittisena. STTK:lainen Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys UHVY ja UH Akava kyseenalaistavat ministeriön neuvonantajan nimityksen, koska pitävät sitä entiselle kansanedustajalle Kimmo Kiljuselle pedattuna palkkiovirkana.

- Sivurekrytoinnit ovat erityisen kyseenalaisia tällä hetkellä, kun eletään supistusten ja menoleikkausten aikakautta. Säästösuunnitelmien mukaan ainakin 10–15 edustustoa suljetaan ja ministeriöstä vähennetään noin sata tehtävää, ne sanovat kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan haussa on myös tehty muotovirhe, koska vaativuustasoa ei ole määritelty ministeriön palkkausjärjestelmän mukaisessa arviointi- ja kehitystyöryhmässä. Neuvonantajalle esitetään korkeinta mahdollista palkkaluokkaa, joka vastaa ulkoasianneuvokselle maksettavaa palkkaa.

Kyseessä on poliittinen satsaus.

Peter Stenlund

UM:stä kerrotaan, että peruspalkka palkkaluokassa on runsaat 5 200 euroa, jonka päälle maksetaan yleensä noin 25-33 prosentin suuruinen henkilökohtainen lisä.

UM puolustaa ulkopuolista nimitystä

Ulkoasianministeriön alivaltiosihteeri Peter Stenlund puolustaa ministeriön päätöstä palkata tehtävään ulkopuolinen asiantuntija.

- Kyseessä on poliittinen satsaus, joka nojaa hallitusohjelmaan. Sillä vahvistetaan ulkoministeriön toimintakykyä. Joudumme toimimaan tarpeiden pohjalta myös silloin, kun henkilöstöä vähennetään, asiantuntijoita palkataan muillakin aloilla, Stenlund sanoo.

Stenlund ei myönnä, että virka olisi suunniteltu Kiljusta varten, mutta pitää Kimmo Kiljusta erittäin vahvana ehdokkaana. Hakijoita on Kiljusen lisäksi neljä.

Kiljunen: "Olen tehnyt työtä palkatta"

Brysselistä tavoitettu Kimmo Kiljunen itse sanoo tehneensä noin puolen vuoden ajan työtä palkatta, ja on toivonut ulkoministeriöltä palkkiota rauhanvälittäjän työstään.

- Olen tehnyt 15-tuntisia päiviä marraskuusta asti ja paljon viikonvaihteita. Olisi asiallista, että työstä maksettaisiin, Kiljunen sanoo.

Hän ymmärtää tehtävään suunnitellun palkkaluokan, koska siinä ollaan tekemisissä muun muassa valtionpäämiesten kanssa. Kiljusen mukaan kyseessä on pyrkimys luoda virka palvelemaan rauhanvälityksen agendaa, joka on Suomelle tärkeä.

Kiljunen oli hiljattain Suomen ehdokas YK:n alaisen Euroopan talouskomission pääsihteeriksi ja ylsi haussa loppusuoralle. Tehtävään nimitettiin Bosnian entinen ulkoministeri.