Suoraviivainen eteneminen helpottaa eksynyttä

Metsäreissulla eksyneen ei kannata lähteä epämääräisesti hortoilemaan. Apuvälineet ja päättäväinen eteneminen auttavat löytämään perille.

myytit
Kompassi kartan päällä.
Arja Lento / Yle

Sanotaan, että eksynyt kiertää ympyrää ja siksi palaa paikkaan, josta on metsäretkelle lähtenyt. Suunnistusliiton harrastepäällikkö Heikki Liimatainen epäilee myytin pohjautuvan ajatukseen, että henkilö on palannut takaisin lähtöpisteeseen.

- En muista, että tästä asiasta olisi mitään tutkittua tietoa. Ehkä useampi henkilö on eksyessään huomannut yhtäkkiä olevansa lähtöpisteessä ja syntynyt tällainen legenda.

- Minun mielestä on on yhtä todennäköistä, että eksynyt löytää tavoittelemaansa kohteeseen tai johonkin ihan muualle kuin lähtöpaikkaan, vuosikymmeniä suunnitellut Liimatainen toteaa.

Retkelle lähtiessä on syytä napata muutama suunnistusta helpottava väline mukaan varsinkin jos tuppaa eksymään helposti. Kompassi ja kartta tulevat nopeasti tarpeeseen mikäli huomaa olevan hakoteillä. Hieman pidempiä reissuja varten kannattaa varustautua repulla johon pakkaa lisävaatteita ja juomaa.

Jos apuvälineet puuttuvat ja marjareissulla suuntaa hukkuu, kannattaa suunnata korkealle paikalle.

- Sieltä pyrkii tähystämään ja löytämään joku selkeä kiintopiste, suunnistusliiton harrastepäällikkö Liimatainen neuvoo .

Taivaalla paistavaa aurinkoa voi myös käyttää apunaan, mikäli sattuu eksymään.

- Siitä pystyy päättelemään, että missä päin on etelä tai pohjoinen ja vähän ilmansuuntia vuorokauden ajasta riippuen. Ehkä paras keino on kuitenkin suoraviivainen eteneminen oletettuun suuntaan. Ainakin Etelä-Suomessa kilometrin tai kahden jälkeen tulee eteen joku tie tai linja, jota seuraamalla ihmisten ilmoille pääsee, Liimatainen tietää.