1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Porokiusaus

Lappilaista lasagnea juhlapöytään

Kevään juhlat ovet ovella. Juhliin saapuville pitkän matkan vieraille pitää olla tarjolla oikeaa ruokaa. Pelkällä pullalla ei juhlavieraan kupu tule ravittua. Lappilainen tukeva juhlaruoka on porokiusaus eli lappilainen lasagne.

Porokiusaus
Pippurimylly
Yle / Juha Mäntykenttä
Pippurimylly
Yle / Juha Mäntykenttä

Porokiusaus (8 hengelle)

10 isohkoa perunaa

2 porkkanaa

1 palsternakkapala

selleriä

1 sipuli

500 g poronkäristyslihaa

150 g kylmäsavuporo rouhetta

3-4 dl ruokakermaa

suolaa

mustapippuria

margariinia tai voita käristyksen paistamiseen

Kypsennä poronkäristysliha rasvassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua lihasta riippuen ½-1 h

Kuori perunat ja juurekset. Leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Huuhtele ne kylmällä vedellä.Valuta. Leikkaa myös sipuli suikaleiksi.

Voitele isohko uunivuoka rasvalla. Laita vuuan pohjalle ensin perunoita, sitten juurekset ja sipuli. Aseta niiden päälle hyvin maustettu käristysliha sekä savupororouhe. Ja taas päällimmäiseksi perunakerros.Lisää kerman joukkoon tarvittaessa vähän suolaa ja kaada vuokaan perunoiden päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin tunti, koeta perunoiden kypsyyttä haarukalla. Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia.

Tarjoile ja nauti.

Lue seuraavaksi