Brooks: Cameron lähetti pahoitteluviestin erottuani päätoimittajan tehtävästä

Entinen päätoimittaja sai osanottoviestejä useista eri ministeriöistä. Brooks on pidätetty kahdesti puhelinhakkerointiskandaalin tutkinnan aikana.

media
Rebekah Brooks saapumassa Lontoon oikeustalolle.
Rebekah Brooks saapumassa Lontoon oikeustalolle 11. toukokuuta.Andy Rain / EPA

Mediamoguli Rupert Murdochin läheinen avustaja, News of the World -lehden entinen päätoimittaja Rebekah Brooks kertoi perjantaina saaneensa Britannian pääministeri David Cameronilta viestin, jossa tämä osoitti myötätuntoa Brooksille tämän erottua lehden päätoimittajan tehtävistä.

Murdoch lopetti News of the World -tabloidlehden heinäkuussa 2011, kun julkisuuteen levisi tietoa, että toimittajat olivat hakkeroineet julkisuuden henkilöiden ja murhatun brittitytön perheen puhelinvastaajaviestejä.

Brooksia kuulusteltiin oikeudellisessa tutkimuksessa. Leveson Inquiry -tutkimuksen tavoite on selvittää maan poliitikkojen ja lehdistön suhdetta.

Tutkimuksen päälakimies Robert Jay meni suoraan asiaan hänen aloittaessa päivän kestävää kuulustelua. Jay painosti Brooksia paljastamaan poliitikkoja, jotka ilmaisivat osanottonsa Brooksin erosta News of the Worldin päätoimittajan tehtävästä.

Brooks sai pahoitteluviestejä useista ministeröistä

Brooks vältteli ensin kysymyksiin vastaamista, mutta myöntyi lopulta.

- Sain joitakin epäsuoria viestejä numerosta 10, numerosta 11, sisäministeriöstä ja ulkoministeriöstä, Brooks sanoi.

Numerot 10 ja 11 viittaavat Downing Street -kadun numeroihin, joissa pääministeri Cameronin ja valtiovarainministeri George Osbornen toimistot sijaitsevat.

Brooksilta kysyttiin, saiko hän välillisesti Cameronilta viestin, jossa häntä kehotettiin "pitämään päänsä pystyssä" viikolla, jolloin hän luopui päätoimittajan tehtävistä. Brooks vastasi, että viestin sisältö oli tuon suuntainen.

- En usko, että viesti meni sanatarkasti noin.

Cameron oli myös lähettänyt Brooksille välikäden kautta viestin, jossa pääministeri selitti ettei voisi julkisesti osoittaa Brooksille tukea vellovan poliittisen paineen vuoksi.

Myös Blair osoitti tukeaan Brooksille

Brooks todisti myös, että entinen työväenpuolueen pääministeri Tony Blair oli myös ollut Brooksiin yhteydessä, mutta pääministeri Gordon Brown ei ollut.

Mediapohatta Murdoch käänsi selkänsä työväenpuolueelle ennen vuoden 2010 parlamenttivaaleja ja tarjosi tukeaan Cameronin konservatiivipuolueelle.

Puhelinhakkeriskandaalin paljastuessa on herännyt epäilyksiä siitä, mitä palveluksia sanomalehdet ovat mahdollisesti saaneet toimituksellisesta tuestaan poliitikoille.

43-vuotias Brooks on itsekin julkisuuden henkilö ja kuuluu pieneen Chipping Norton setinä tunnettuun ystäväpiiriin, johon myös pääministeri Cameron, Murdochin tytär Elisabeth ja muita julkisuuden henkilöitä kuuluu. Ystäväpiiri järjestää tapaamisia maalauksellisessa Oxfordshiren kaupungissa.

Ylen ulkolinja esittää torstaina 17.5. kello 21.50 dokumentin Murdochin mediaskandaali. (siirryt toiseen palveluun)

Dokumentissa pohditaan, kaatuuko Murdochin mediaimperiumi salakuunteluskandaalin jälkeen. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 7vrk ensilähetyksestä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters