Suhdannevaihtelut eivät ole heiluttaneet puusepän työpaikkoja

Puu- ja huonekalualalla löytyy edelleen töitä. Varsinkaan rakennuspuusepän työpaikkoja suhdanteet eivät ole vähentäneet. Myös eläköityminen on sitä luokkaa, että töitä riittää. Yksi alan suurimmista kouluttajista on aikuisoppilaitos TEAK Teuvalla.

talous
puutyö huonekaluteollisuus aikuiskoulutus TEAK Teuva puutuoli puuseppä koulutus aikuiskoulutuskeskus
Teuvalainen TEAK kouluttaa 40 % maamme puusepistä.Yle / Pasi Takkunen

Lastut lentelevät Teuvan aikuiskoulutuskeskuksen puu- ja huonekaluosastolla. Oppilaitos kouluttaa noin 40 prosenttia alan kotimaisista ammattilaisista ja heistä tuntuu olevan kysyntää.

- Huonekaluteollisuudesta on tullut vähän ikäviä uutisia viime vuosina julkisuuteen. Se on vain osa totuutta. Huonekalupuolellakin on varsin iso osa yrityksiä, jotka ovat kyenneet pitämään markkinaosuutensa. Toisaalta rakennuspuusepänteollisuus on kautta linjan pärjännyt hyvin. Rakentaminenhan on luonnostaan kotimarkkinateollisuutta, ei vain Suomessa vaan ympäri maailmaa eli siihen liittyvä toiminta ei yleensä globalisoidu, muistuttaa TEAK:in osastonjohtaja Yrjö Huttunen.

Työpaikat keskittyneet

Puu- ja huonekalualan työpaikat ovat edelleen keskittyneet kahdelle alueelle: Lahden seudulle sekä Etelä-Pohjanmaalle. Varsinkin pohjalaiset haluavat myös pysyä kotiseudullaan.

- Kyl mää taidan pysyä täällä Teuvalla, vakuuttaa opiskelija Samu Laurila.

Sisäisesti ala on voimakkaasti polarisoitumassa. On puhtaasti käsityövaltaisia työpaikkoja ja sitten työpaikkoja, jotka ovat huippuunsa automatisoituja.

- Perinteisellä teollisuudella on yksi ainoa vaihtoehto: se joko automatisoi ja investoi, tai sitten se ei todennäköisesti pärjää. Teollisuus menee enemmän ja enemmän prosessimaiseen työnkulkuun. Sitten löytyy toisesta päästä pienyrittäjiä, jotka tekevät käsin jotakin erikoista. Sohvakalusteitten valmistus ja pehmeitten huonekalujen valmistus on yhä edelleen puhtaasti käsityötä. Molempia työtapoja löytyy, mutta välimuodot pikkuhiljaa häviävät, Joko tehdään käsin ihan oikeasti ja tosissaan pieteetillä tai sitten tehdään automaattisesti koneella, summaa Huttunen.