1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laulaminen

Pellavapää lauloi vuosikymmeniksi äitien sydämiin

Nuoren Jari Huhtasalon Äideistä parhain mullisti Suomen 40 vuotta sitten. Laulaja muistelee tähteyttä miellyttävänä kokemuksena.

Kuva: Warner

Äideistä parhain -laulun levyttäminen muutti muutakin kuin ikaalislaisen nuorukaisen Jari Huhtasalon arjen vuonna 1972. Kappale sai tavattoman suosion, soi radiossa ehtimiseen ja sai tipan varttuneemman väen silmäkulmiin.

Nykyaikainen vertailukohta Jarin suursuosioon voisi olla Robin "Frontside Ollie" Packalén.

Hämä-Hämä-Häkki

Jari Huhtasalo löydettiin esittämään Bill Parkinsonin kirjoittama ja skottipoika Neil Reidin esittämä Mother of Mine MTV:n lasten laulukilpailun Hämä-Hämä-Häkin kautta.

En ollut kilpailuun niin lähdössäkään, vaikka eno varsinkin houkutteli.

Jari Huhtasalo

Itse kilpailuun musikaalisen suvun vesaa piti houkutella.

- En ollut kilpailuun niin lähdössäkään, vaikka eno varsinkin houkutteli. Olin sen verran kujeilija, että päätin ratkaista asian rahaa heittämällä. Kolikko tuli alas niin päin, että oli lähdettävä.

Pienenä poikana bisneksessä

Menomatkalla kilpailuun selattiin laulukirjaa ja sieltä löydettiin laulettaviksi On suuri sun rantais autius ja O sole mio.

Jarin laulua kuultuaan kapellimestari Raimo Roiha oli äkännyt pojan lahjat.

- Roiha oli äidilleni kuulemma sanonut, että kyllä pojasta vielä jotain tulee.

Raimo Roihan lisäksi laulajapoika pääsi muidenkin alan huippujen kyytiin.

Tuula Valkama teki Äideistä parhain -tekstin, Nacke Johansson sovitti ja suurimpana pamppuna levtyshommassa hääri pelottavanakin pidetty auktoriteetti Toivo Kärki.

- Topi Kärki oli sellainen ihana herrasmies, joka rusetti kaulassa siellä Finnlevyllä minua laulatti. Se oli kyllä jännää ja erittäin kivaa aikaa.

Musiikki edelleen mukana

Jari Huhtasalolle ei jäänyt huonoja muistoja menestykestä. Vanhemmat olivat maltilla mukana ja toppuuttelivat hurjinta vientiä, vaikka kyselyjä ja tarjouksia tuli sieltä täältä.

Jari Huhtasalo. Kuva: Jari Huhtasalon albumi

Musiikkia ei lapsesta saakka laulanut Jari jättänyt.

Hän johti armeija-aikanaan varusmiesten kuoroa, teki aikuisiällä vaimonsa Marikan kanssa musiikkia ja on viime aikoina tehnyt Pekka Tynin kanssa Suomalaisia sävelmiä ja sanoja -konsertteja ja -levyjä.

Seurakunnan hommissa

Varsinaisen elämäntyönsä Jari Huhtasalo on tehnyt kirkon piirissä. Hän on koulutukseltaan seurakuntakuraattori ja diakoni.

Nykyisin hän asuu Salon seudulla, Kuusjoella. Vaimo Marika toimii pappina.

Ihan kokonaan Äideistä parhain ei ole Jarin lapsuuteen jäänyt.

- Kyllä sitä on toki tullut laulettua, jos joku on pyytänyt. Ja työnkin puolesta, esimerkiksi leireillä sitä on joskus laulettu.