Pikkukuntien Otto-automaateille armoa

Otto-automaatit omistava Automatia Pankkiautomaatit Oy antaa eritystuen haja-asutusseutujen pankkiautomaateille. Automatian hallitus on päättänyt vapauttaa harvaanasuttujen alueiden pankkiautomaatit niin sanotusta sijoittelukorvauksesta, jolla on kompensoitu automaatilla asioinnin vähäisyyttä.

Kotimaa
Lapin Otto-automaattien sijainti
Fonecta Oy / Eniro

Automatian kehitysjohtajan Jyri Marvialan mukaan vapautus koskee Otto-automaatteja, jotka sijaitsevat yli 20 kilometrin päässä lähimmästä Otto-automaatista.

- 1. heinäkuuta alkaen sijoittelukorvausta ei peritä automaateilta, jotka ovat nyt meidän verkossa, Marviala sanoo.

Muutos ei siis johda uusien "ilmaisten" Otto-automaattien avaamiseen joka kylään ja korpeen.

Marvialan mukaan Automatian hallitus on antanut luvan ylläpitää Suomessa tietty määrä pankkiautomaatteja maantieteellisen kattavuuden perusteella, vaikka ne eivät ole kaupallisesti kannattavia.

Käytännössä kannattamattomien pankkiautomaatien ylläpitokustannukset katetaan vilkkailla kaupunkiseuduilla sijaitsevista automaateista. Automatia saa jokaisesta pankkiautomaatilla asioinnista tapahtumakorvauksen, jonka maksaa kortin käyttäjän pankki.

Savukosken automaatti säilyy

Automatia nousi vuodenvaihteessa otsikoihin, kun sen hinnankorotusten ennakoitiin lopettavan laajalti pankkiautomaatteja harvaanasutuilla seuduilla.

Marvialan mukaan näin ei kuitenkaan käynyt. Tämän vuoden aikana on suljettu vain kaksi Otto-automaattia, toinen Sukevalla ja toinen Porvoon keskustassa.

Lapissa muutos helpottaa Savukosken pankkiautomaattia, joka uhkasi sulkeutua nousseiden maksujen vuoksi.

- Savukoskella pankki katsoi, että automaatin ylläpito tuli uusilla hinnoilla liian kalliiksi. Nyt päätetyllä muutoksella pankki on hyväksynyt uudet ehdot ja automaatti tulee säilymään.

Automatian omistavat Nordea, OP-Pohjola ja Sampo.