Puhelinmyyjät joutuivat etsimään uudet asiakkaat

Liittymämyynti hiipuu, koska suunniteltu lakimuutos vaikeuttaa asiakkaiden etsimistä. Monet puhelinmarkkinointiyhtiöt ovat kuitenkin varautuneet asiaan jo etukäteen.

Kotimaa
Myyjä työssään.
Toni Pitkänen / Yle

Puhelinmarkkinointiyhtiöt ovat joutuneet löytämään uusia asiakkaita hiipuvan liittymämyynnin tilalle. Eduskunta ajaa lakimuutosta, joka kieltäisi kännykkäliittymien puhelinmarkkinoinnin uusille asiakkaille kolmeksi vuodeksi.

Kuopiossa liittymiä on kaupitellut muun muassa lähes sata ihmistä työllistävä Enia. Toimitusjohtaja Antti Ihanaisen mukaan Enian ei tarvitse kuitenkaan vähentää työntekijöitään, sillä markkinointikieltoon on varauduttu jo ennalta.

Liittymämyyntiä on korvattu vähitellen esimerkiksi laajakaistapakettien myyntiä lisäämällä.

- Tarkoitus on myydä liittymiä lakimuutokseen saakka, mutta vähitellen hiipuen, Ihanainen kertoo.

Monet luopuneet jo liittymien myynnistä

Monet muut Savossa toimivat puhelinmarkkinointiyhtiöt ovat luopuneet liittymien myynnistä jo aiemmin. Näitä ovat esimerkiksi Savon Mediacenter ja Midas Touch, jotka keskittyvät tänä päivänä yritysmyyntiin.

- Se on meille kannattavampaa kuin liittymien myynti. Monet yritykset ovat ulkoistaneet ajanvarauspalveluita meille, sanoo toimitusjohtaja Petri Karhu Savon Mediacenteristä.

Suonenjoella toimiva Telecenter puolestaan myy liittymiä, mutta ainoastaan teleyhtiön omille asiakkalle. Näin ollen markkinointikielto ei näy myöskään Telecenterin yksikössä Suonenjoella.

Ala on yhä kasvava

Liittymämyynnin vähenemisestä huolimatta puhelinmarkkinointiyhtiöt ovat kasvaneet ainakin Pohjois-Savossa voimakkaasti.

Enian toimitusjohtaja Antti Ihanaisen mukaan yhtiö on palkannut Kuopioon tämän vuoden aikana peräti kolmisenkymmentä uutta työntekijää. Työntekijöistä noin kaksi kolmesta on kokopäiväisiä ja loput osa-aikaisia. Opiskelijoiden osuus on varsin suuri.

Kuopiosta aloittanut Savon Mediacenter puolestaan on laajentanut toimintaansa viime vuosina Lapinlahdelle ja Iisalmeen.