Pirkanmaan pinnat korkealla

Suurten säännöstelemättömien järvien pinnat ovat Pirkanmaalla tavallista korkeammalla. Ely-keskuksen mukaan muun muassa Mallas- ja Längelmäveden pinnat ovat jatkaneet nousuaan, ja vedenkorkeudet haittaavat jo virkistyskäyttöä ja peltojen toukotöitä.

tulvat
Puun runko vedessä
YLE

Mallasveden, Längelmäveden, Tarjanneveden ja Keurusselän pinnat ovat jatkaneet nousuaan. Vedenkorkeudet haittaavat edelleen virkistyskäyttöä ja peltojen toukotöitä.

Ennusteiden mukaan suuretkin järvet ovat kuitenkin näinä päivinä saavuttaneet huippuvedenkorkeutensa, ja pinnat ovat joko kääntyneet tai kääntymäisillään hitaaseen laskuun.

Kevättulvat olivat Pirkanmaalla keskimääräisiä tai suurempia, koska Kokemäenjoen vesistöalueella on lopputalven ja alkukevään aikana satanut jopa 40 prosenttia tavallista enemmän.

Näsijärveä juoksutetaan alkukesän ajan

Säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat Näsijärveä lukuun ottamatta lähellä ajankohdan tavanomaista korkeuttaan.

Näsijärvellä juoksutukset joudutaan alkukesän ajan pitämään selvästi keskimääräistä suurempina, jotta vedenkorkeus saadaan pidettyä säännöstelyrajojen sisällä.

Pohjavedenpinnat ovat Pirkanmaalla 20-30 cm ajankohdan tavanomaisia korkeuksia ylempänä. Pohjavedenpintojen odotetaan saavuttavan suurimmat korkeutensa toukokuun puolivälissä ja kääntyvän sitten kesälle tavanomaiseen laskuun.