1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hallitus vaikenee mahdollisista Kreikka-menetyksistä

Suomen hallituksessa aletaan jo puhua ääneen, miten käy jos Kreikka lipeää sovitusta säästöohjelmasta. Hallituksen johtokaksikkoa ei saa suoraan kertomaan, paljonko Suomi voi menettää, jos Kreikka jättää velat maksamatta.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Kuva: Yle

Kreikan hallitusneuvottelut näyttävät kovin vaikeilta, ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin (sd.) puhuu jo uusista vaaleista.

- Tukipaketin jatko on kiinni vaalin tuloksesta. Siitä, mitä Kreikan kansa tulee vaaleissa päättämään, Urpilainen sanoo.

Säästöjä vastustavat puolueet ottivat suurvoiton Kreikan vaaleissa, ja mielipidemittausten mukaan niiden suosio voisi hyvinkin kasvaa uusissa vaaleissa. Jos Kreikka heittää hanskat tiskiin säästöohjelman suhteen, sulkeutuvat tällä tietoa myös auttajien rahahanat.

Tällöin Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan, ja Suomen Kreikka-vastuut ovat vaarassa realisoitua.

Kysyttäessä paljonko nämä vastuut tällä hetkellä ovat, Urpilainen painotti viime hallituksen vakuudettomia sitoumuksia, joita hänen mukaansa on maksettu miljardin verran. Sitä, paljollako nykyhallitus on ehtinyt Kreikkaa tukea, Urpilainen ei kertonut. Hän kertoi vain, paljonko vakuussummasta on tähän mennessä saatu tilille.

- Eilisen tiedon mukaan Suomen vakuustilille on maksettu 560 miljoonaa euroa.

Kataisella eri luku

Urpilaisen kiirehdittyä eteenpäin yritettiin Suomen Kreikka-riskiä kysyä pääministeri Jyrki Kataiselta (kok.).

- Jokainen suomalainen tietää jos vain haluaa. Kaikki raha mikä sinne on lainattu, on riskirahaa.

Kysyttäessä tarkemmin Katainen vastasi näin:

- Muistaakseni ensimmäinen ohjelma on 1,5 miljardia, sitten uudessa ohjelmassa meillä on valtaosalle vakuudet.

Vanhoista sitoumuksista Katainen antoi siis puoli miljardia suuremman luvun kuin Urpilainen, nykyhallituksen aikana maksettua osuutta hän ei osannut kertoa.

- En osaa sanoa, paljonko sen ensimmäisen siivun Suomi-osuus oli, mutta se on ihan julkinen tieto.

Valtiovarainministeriöstä täsmennettiin myöhemmin, että Suomi päätti antaa Kreikan ensimmäiseen tukipakettiin 1,5 miljardia euroa. Siitä ehdittiin antaa Kreikalle hieman päälle 1 miljardi. Loppu summasta siirrettiin toiseen tukipakettiin.

Nykyhallituksen osuutta ei ministereistä siis irronnut, mutta se on mahdollista laskea muista luvuista. Suomen osuus nykyhallituksen aikana annetusta Kreikka-tuesta on tähän mennessä 1,4 miljardia. Eli: vakuudettomia riskejä on vastaajasta riippuen miljardi tai puolitoista, vakuudellisia vajaat puolitoista. Valtiovarainministeriö vahvistaa Ylen laskelman.

Se, kuinka turvaavia vakuudet ovat, on vielä kysymys erikseen.

Siihen, voidaanko Kreikan kanssa neuvotella säästöohjelman lievennyksistä, Jyrki Katainen vastasi näin:

- Se on tämä säästöohjelma tällä erää, ja on sitä todennäköisesti myös jatkossa. Jos siihen jotain pieniä muutoksia tulee, se on sitten eri asia.