1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Arhinmäki toivoo vasemmistopuolueen voittoa Kreikassa

TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Arhinmäki suhtautuu luottavaisesti Syrizan menestykseen, vaikka puolue on ilmoittanut hylkäävänsä Kreikan säästöohjelman.

Kuva: Yle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) toivoo vasemmistolaiselle Syriza-puolueelle menestystä vaaleissa, jos Kreikassa ajaudutaan uusiin parlamenttivaaleihin.

Arhinmäki (vas.) ei allekirjoita eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) esittämää kritiikkiä Euroopassa äärimmäisenä olevien vasemmisto- ja oikeistopuolueiden vastahankaisuudesta.

- Olisi väärin sanoa, että ne, jotka hakevat vaihtoehtoja, olisivat nurkkakuntaisia, Arhinmäki sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa.

Viime aikoina Euroopan vasemmistopuolueista julkisuudessa on ollut etenkin kreikkalainen Syriza, joka yritti huonolla menestyksellä koota maahan uutta hallitusta.

Jos Kreikassa joudutaan järjestämään uudet vaalit, Arhinmäki myöntää toivovansa Syrizalle voittoa. Mielipidekyselyt povaavat puolueelle voittoa, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Arhinmäen mukaan Kreikan kaaoksen takana ovat maan vanhat valtapuolueet, kokoomuksen sisarpuolue Uusi demokratia ja sosialidemokraattinen Pasok.

- Kyllä kansa Kreikassa on selkeästi sanonut että he haluavat toisenlaista politiikkaa kuin mitä tähänastiset valtapuolueet ovat tehneet ja nyt siihen on mahdollisuus vaalien kautta.

Syriza on ilmoittanut hylkäävänsä Kreikan säästöohjelman. Arhinmäki korostaa ettei puolue aja Kreikan eroa eurosta tai EU:sta.

- Oleellista on nähdä, ettei Kreikka näillä säästötoimilla, säästämällä itsensä hengiltä, pysty maksamaan lainojaan pois. Syriza ei aja Kreikan eroa eurosta, vaan se haluaa neuvotella uusiksi politiikan, joilla säästöjä tehdään.

Kreikka-menetyksiä ei vielä arvioitu

Hallitus on ollut haluton arvioimaan Suomen mahdollisia menetyksiä, jos Kreikka poikkeaa sovitusta säästöohjelmasta. Tarkkoja lukuja on Arhinmäen mukaan vaikea arvioida.

- Edellinen hallitus antoi noin miljardin euron verran suoraa lainaa Kreikalle ilman vakuuksia ja jos Kreikka menee konkurssiin, se on varmasti sellainen erä joka menetetään.

- Uuteen lainaohjelmaan liittyviin lainoihin hallitus on neuvotellut Suomelle vakuudet. Tälläisessä tilanteessa nähdään vakuuksien merkitys. Suurin potti tulee kuitenkin vakuuksia edeltävistä lainoista.