1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Arhinmäki: Tekijänoikeudet on turvattava

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan keskustelu ns. yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta on saanut taloudellista merkitystään suuremmat mittapuitteet.

Kuva: Yle

Arhinmäki suhtautuu periaatteessa myönteisesti selvitysmies Markus Leikolan esitykseen, jolla laajennetaan yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun maksuperustaa.

Arhinmäki arvioi TV1:n Ykkösaamussa, että keskustelu tekijänoikeudella suojattujen teosten kopioinnista maksettavasta hyvitysmaksusta on jakanut mielipiteitä siitä lähtien kuin se on ollut käytössä. Kiistely hyvitysmaksusta on noussut symbolisesti merkittävämmäksi, kuin mitä se taloudellisesti on.

- On olemassa kaksi leiriä jotka eivät hirveästi keskustele keskenään, enemmänkin huutelevat toisilleen muurien yli. Nyt pitää kuitenkin löytää ratkaisu, joka olisi tavallisten kuluttajien kannalta kestävä, mutta takaisi kulttuurin ja taiteen tekijöille toimeentuloa.

Opetusministeriön kutsuma ratkaisuneuvottelija Markus Leikola luovutti kulttuuriministerille viime viikolla esityksen, jossa hyvitysmaksun pohjaa laajennettaisiin, jolloin yksittäiseen laitteeseen kohdistuva maksu alenisi.

Maksua alettaisiin vuoden alusta periä erilaisten laitteiden, kuten tietokoneiden, tablettien ja tulostimien lisäksi myös tallennuspalveluista sekä maksullisista verkko- ja sisältöpalveluista.

Esitys on parhaillaan lausuntokierroksella, jonka jälkeen parin viikon päästä voidaan poliittisesti arvioida onko esitys mahdollinen toteuttaa, sanoi Arhinmäki Ykkösaamussa.

Arhinmäen mukaan hyvää esityksessä on se, että hyvitysmaksun laajentaminen alentaisi laitekohtaisia maksuja 0,5 - 1 prosenttiin laitteen hinnasta. 

- Vasemmistolaisen poliitikon pitää aina miettiä sitä, että ihmisellä pitää olla oikeus toimeentuloon ja työstä pitää saada kohtuullinen korvaus. Hyvitysmaksu perustuu ajatukseen, että työkseen kultuuria tekevät saavat korvauksen teostensa kopionnista.

Muita mahdollisuuksia järjestää asia ovat suora budjettirahoitus tai Yle-veroon liitettävä erillinen maksu.

- Leikolan esitys on kuitenkin yritys tuoda pöytään aivan erilainen malli, kuin mitä tähän asti on nähty. Kulttuuriministerinä minun tehtävänäni on yrittää löytää tekijänoikeksien rahallisesta korvaamisesta ratkaisu, joka ei varmaan tyydytä ketään, mutta tyydyttää sitten loppujen lopuksi jollain lailla kaikkia, sanoi Arhinmäki.