Katainen: Kreikassa voi puhjeta levottomuuksia

Kataisen mukaan kyse ei ole vain talouden kriisistä, vaan koko demokratian tulevaisuudesta. Mahdollisten uusien vaalien odotusaika on pitkä.

politiikka
Jyrki Katainen puhujanpöntöllä
Pääministeri Jyrki Katainen piti poliittisen tilannekatsauksen kokoomuksen puoluevaltuuston kevätkokouksessa.Str / Lehtikuva

Pääministeri Jyrki Katainen on äärimmäisen huolestunut Kreikan hallitusneuvottelujen umpikujasta.

Kataisen mukaan kyse ei ole vain talouden kriisistä vaan koko demokratian tulevaisuudesta - mahdollisten uusien vaalien odotusaika on pitkä.

- Kyllä nämä ovat pitkiä viikkoja, jos uudet vaalit ovat tulossa. Tässä on mietittävä uusia ratkaisuja, ei pelkästään talouden vaan koko stabiliteetin kannalta, pääministeri totesi Yle Uutisten haastattelussa.

Kataisen arvion mukaan talouskriisin vaikutukset heijastuvat myös muualle. Kataisen mielestä on otettava huomioon sekin vaihtoehto, että Kreikassa puhkeaa levottomuuksia ja ne voivat heijastua myös muualle Eurooppaan.

- Me olemme niin syvällä tässä talouskriisissä, että se horjuttaa aivan perusarvoja, kansanvaltaa ja yhteiskunnan vakautta, pääministeri Jyrki Katainen arvioi.

Kreikan tilanne voi heijastua koko Eurooppaan

Kataisen mukaan Kreikan nyt sekä taloudellisesti että poliittisesti tulenarka tilanne voi heijastua koko Eurooppaan niin, että talouden virkistymisesta saadut ensi merkit saattavat loppua alkuunsa.

- Kyllä siinä tietysti hirveän suuret riskit on, että kasvu katkeaa, koska epävarmuus lisääntyy. Valitettavasti tämä on tällaista keskinäisriippuvuutta halutaan sitten tai ei, Katainen huomauttaa.

Suomi ja Kreikka ovat jo nyt keskinäisriippuvaisia edellisen hallituksen antamien kahdenvälisten lainojen ja EU:n kriisirahaston kautta lainattujen miljardien takia. Jos kreikka ajautuisi maksukyvyttömäksi, Suomen tappiot olisivat valtiovarainministeriön mukaan enintään 400 miljoonaaa.