1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenettuhannet espanjalaiset osoittivat mieltään talouskurimusta vastaan

Espanjalaiset syyttävät talousahdingostaan pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivihallitusta. Pelkona on, että myös Espanja joutuu pian turvautumaan lainapaketteihin selvitäkseen veloistaan.

Ulkomaat

Kymmenettuhannet espanjalaiset osoittivat lauantaina mieltään säästötoimia vastaan. Espanjalaiset marssivat kaupungin kaduilla vastustaen kansainvälisen talouskriisin hoitokeinoja ja synkkiä talousnäkymiä. Lauantain mielenosoituksilla juhlistettiin myös protestien yksivuotispäivää.

Madridissa mielenosoittajat kokoontuivat illalla Puerta del Solin aukiolle aikomuksenaan viettää aukiolla kolme päivää. Viranomaiset kuitenkin varoittivat, etteivät he anna kenenkään leiriytyä alueella yön yli. Aukiolle jäi kuitenkin tuhansia mielenosoittajia varoituksesta huolimatta. Yli 2 000 mellakkapoliisia asetettiin valmiustilaan protestien vuoks.

Mielenosoitusmarsseja järjestettiin myös Barcelonassa, Bilbaossa, Malagassa ja Sevillassa. Tukimielenosoituksia järjestettiin myös muissa Euroopan kaupungeissa.

Talouskurimusta vastustavat mielenosoitukset saivat alkunsa 15. toukokuuta vuosi sitten, jolloin sadattuhannet ihmiset osallistuivat mielenilmauksiin. Mielenosoitukset levisivät silloin ympäri Espanjaa ja Eurooppaa.

Espanja kamppailee parhaillaan vaikeiden talousongelmien kanssa. Viimeisimpien kauhukuvien mukaan Espanja saattaa joutua turvautumaan samankaltaiseen lainapakettiin, johon jo Kreikka, Portugali ja Irlanti ovat joutuneet aiemmin tarttumaan. Espanjan talous on taantumassa ja maan työttömyysprosentti on kivunnut lähes 25:een. Espanjan työttömyysprosentti on kaikista 17 euromaasta korkein. Alle 25-vuotiasista espanjalaisnuorista joka toinen on tällä hetkellä työttömänä.

Pääministeri Mariano Rajoyn konservatiivihallitus on julistanut valtavat menoleikkauksen valtion velkataakan vähentämiseksi. Monet espanjalaiset ovat kuteinkin syyttäneet Rajoyn hallinnon säästötoimen ajavan tavalliset espanjalaisperheet taloudelliseen ahdinkoon.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi