Katainen Kreikka-lainoista: Kaikki lainattu on riskirahaa

Kreikan vaalit voittaneet puolueet suhtautuvat äärimmäisen kriittisesti EU:n kanssa solmittuihin talouden tervehdyttämispaketteihin.

talous
Suomen Kreikka-sitoumukset
Yle uutisgrafiikka
Jyrki Katainen
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) ovat kommentoineet Suomen Kreikka-sitoumuksia loppuviikosta.

Nyt sekä euromaiden Kreikalle myöntämien kahdenvälisten lainojen että euromaiden ja Kreikan niin kutsutun toisen lainaohjelman pelätään olevan vaakalaudalla.

Mutta mitkä ovat esimerkiksi Suomen riskit, jos uusienkin vaalien jälkeen Kreikka haluaa irtisanoutua kriisipaketeista ja lainapöngät pettävät?

Vastaukset vaihtelevat.

Valtiovarainministeriön mukaan tappiota tulisi korkeintaan 400 miljoonaa euroa, ja se liittyisi kriisin alussa annettuihin runsaan miljardin euron suuruisiin Suomen ja Kreikan kahdenvälisiin lainoihin. Valtiovarainministeriön arvio perustuu luokituslaitos Standard & Poors´in käsitykseen, jonka mukaan aiemmissa vastaavanlaisissa tilanteissa 60 prosenttia annetusta lainasta on saatu perittyä takaisin mutta 40 prosenttia menetetty.

Ja tämä sama S& P:n käsitys on ollut pohjana myös Suomen vakuusneuvotteluissa. Kreikan toinen lainaohjelma on hoidettu euromaiden yhteisen Euroopan rahoitusvakausväline (ERVV) -nimisen väliaikaisen osakeyhtiön kautta. Kreikka on tähän mennessä nostanut tätä kautta 73 miljardia euroa, josta Suomen osuus on 1,4 miljardia.

Tälle summalle Suomi on saanut 560 miljoonan euron eli 40 prosentin vakuuden, joka on maksettu lontoolaiselle tilille. Rahat sijoitetaan Kreikan ja Suomen yhteisymmärryksessä viiden parhaiten luottoluokitellun eurovaltion velkakirjoihin.

Suomen saamien vakuusrahojen oletetaan tuottavan 30 vuodessa 3 prosenttia korkoa eli jos Kreikka ei maksaisi velkaansa, vakuuspääoma kattaisi koko Suomen antaman lainan. Siksi valtiovarainministerössä tämän lainan riskit arvoidaan nollaksi euroksi.

Tosin ainakin vielä perjantaina oli epäselvää, olisivatko vakuusrahat jumissa koko sovitun 30 vuotta, jos Kreikka sanoutuisi nyt irti koko ERVV-järjestelystä.

Ministerien eri tulkinnat

Suomi on siis auttanut kriisi-Kreikkaa miljardin euron kahdenvälisillä lainoilla ja tähän mennessä 1,4 miljardin osuudella ERVV:n kautta annetusta, Kreikan toisesta lainapaketista. Vakuuksia on tilillä 560 miljoonaa.

Mikä sitten on Suomen riski, jos Kreikka sanoo sopimukset irti?

Vastaukset vaihtelevat hallituksessakin. Tässä kolme arviota viime päiviltä.

Pääministeri, kokoomusjohtaja Jyrki Katainen tähdentää, että Suomelle riskit olisivat paljon suuremmat ilman annettuja lainoja ja sovittuja lainaohjelmia. Katainen muistuttaa yksittäisestä amerikkalaispankista syntyneestä kriisistä, joka sai koko maailmantalouden alamäkeen. Katainen pelkää samaa, jos Kreikka nyt lähtisi omille teilleen.

Mutta kysymykseen siitä, mitkä ovat Suomen nykyiset riskit, Katainen vastasi perjantaina näin:

- Eihän se ole mikään salaisuus. Jokainen suomalainenhan sen tietää, jos vain haluaa. Eli kaikki se raha mikä sinne on lainattu on riskirahaa.

Valtiovarainministeri, demarijohtaja Jutta Urpilainen, lähtee heti alkuviikosta euromaiden kokoukseen, jossa asialistalla on kaksi murheenkryyniä: Kreikka ja Espanja.

Urpilainen kertoi perjantaina olevansa hyvillään Suomen vakuustilille tulleesta uudesta panosta.

- Eilisen tiedon mukaan Suomen vakuustilille on maksettu 560 miljoonaa euroa. Eli tavallaan tämän toisen lainohjelman myötä suomalaisten riskit ovat paljon paljon pienemmät kuin muiden maiden riskit, koska meillä on vakuudet, mutta nimeomaan ne riskit tällä hetkellä liittyvät ensimmäiseen lainohjelmaan, josta todella noin miljardi euroa on maksettu.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki näkee suurimpien riskien piilevän edellishallituksen solmimissa kahdenvälisissä lainoissa.

- Sitä on tällä hetkellä kai noin miljardin euron verran maksettu ja se on varmasti sellainen erä joka menetetään. Sitten on tämä uusi Kreikan lainaohjelma, joka on käynnistynyt. Siihenhän Suomen hallitus on neuvotellut nämä vakuudet näille lainoille ja tässä se haarukka sitten on.

TV1:n Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Arhinmäen mukaan hallitus käynee läpi Suomen mahdolliset Kreikka-riskit heti alkavalla viikolla.