Fytoterapeutti löytää avun luonnosta

Luonto tarjoaa avun moneen vaivaa, vaikka tämän päivän ihmiset turvautuvatkin mieluummin pilleripurkkiin. Fytoterapeutti jakaa tietoa kasvien lääkinnällisistä vaikutuksista ja ohjaa ihmisiä hakemaan helpotusta vaivoihin luonnosta.

Kuva: Yle / Milla Holm

Fytoterapeutiksi opiskeleva Kaarina Horttanainen on ollut pienestä saakka kiinnostunut kasveista.

- Olen pienen maalaistalon tyttö. Keräsin ja kuivasin kasveja jo pienenä vaikkei niitä koulua varten tarvinnutkaan opetella tai tehdä. Minä olen aina käyttänyt ja syönyt kasveja ja marjoja.

Horttanaisen neljä suosikkikasvia ovat voikukka, nokkonen, peltokorte ja siankärsämö. Kasveja voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Kaarina Horttanainen kertoo nauttivansa päivittäin itse valmistamaansa viherjauhetta.

- Pyrin syömään desin marjoja päivittäin. Kotimaista viherjauhetta nautin päivittäin ruokalusikallisen. Käytän myös yrttitippoja aineenvaihduntaa vilkastuttamaan.

Flunssan iskiessä hän kertoo lisäävänsä troppien määrää. Hyvinvoinnin kannalta erilaiset kylvyt ovat erinomaisia.

- Puolikylpy on erinomainen hoito moneen vaivaan. Se vilkastuttaa vatsanalueen toimintoja loistavasti. Se on aivan liian aliarvostettu hoito.

Kotimaista viherjauhetta nautin päivittäin ruokalusikallisen.

Kaarina Horttanainen

Fytoterapeutiksi Hämeenkyrössä

Fytoterapeutti käyttää erilaisia kasveja ja kasvivalmisteita hoidon tukena.

- Kasveilla voi hoitaa pelkästäänkin, mutta enimmäkseen ne ovat lisukkeita muuhun hoitoon.

Fytoterapeutteja koulutetaan Frantsilan yrttitilalla Hämeenkyrössä. Monimuotokoulutus kestää kaksi vuotta. Lääketieteen perusopinnot on hankittava koulutuksen aikana jollei sellaisia ole entuudestaan. Ne, joilla ei ole terveydenhoidon peruskoulutusta saavat koulutuksesta vain osallistumistodistukset.

Koulutuksessa keskitytään kotimaisiin rohtokasveihin ja niiden niin sisäiseen kuin ulkoiseen hoitokäytäntöön. Lisäksi koulutuksen aikana paneudutaan kansainvälisesti tunnetuimpiin rohtokasveihin ja niiden käyttöön.

Kasvien keruuaika on käsillä

Juuri nyt on oikea aika tehdä tuttavuutta kasvien kanssa. Esimerkiksi "rautapommi" nokkonen on parhaimmillaan keväällä. Se tulisikin kerätä käyttöön kasvin ollessa noin kymmensenttinen, neuvoo Horttanainen.

- Vuohenputki on jo noussut. Sitä voi syödä joko raakana tai tehdä siitä levitettä leivän päälle. Sekoita voi, kasviöljy ja silputtu vuohenputki, tämä on aivan loistavan makuista.

Pian kukoistava voikukka on monipuolinen kasvi, siitä pystyy nauttimaan niin lehdet, juuret kuin kukatkin.