Soulbasisti Donald Dunn kuollut

Basisti, jolle "kitarassa oli liikaa kieliä" teki pitkän ja arvostetun uran monen nimekkään artistin rinnalla.

kulttuuri

Soulmusiikin suuriin nimiin etenkin 1960- ja 1970-luvuilla kuulunut yhdysvaltalainen basisti Donald Dunn on kuollut. Dunnin yhtyeitä olivat Booker T ja MG's, mutta erityisen tuottelias hän oli studiomuusikkona. Hän soitti viimeisen keikkansa Tokiossa sunnuntaina ja kuoli sen jälkeen nukkuessaan hotellihuoneessaan. Hän oli 70-vuotias.

Dunnin soittoa on taltioitu useisiin nimekkäisiin levytyksiin, muun muassa Otis Reddingin ja Wilson Picketin hitteihin Respect ja In the Midnight Hour. Hän työskenteli myös muun muassa Neil Youngin, Eric Claptonin ja Jerry Lee Lewisin kanssa ja näyttäytyi valkokankaallakin esittämällä itseään The Blues Brothers -elokuvassa.

Vuonna 1941 Memphisissä syntyneen Dunnin ensimmäinen instrumentti pikkupoikana oli ukulele. Bassoon hän tarttui 16-vuotiaana, sillä hänen mukaansa "kitarassa oli liian monta kieltä".

Ura urkeni Stax-yhtiön studiomuusikkona, ja oma ura tien päällä jäi sen takia pienemmäksi kuin hän olisi halunnut. Hän on muistellut, että tuohon aikaan studio tuotti hittejä miltei päivittäin.

Vuonna 2007 sai arvostetun Grammy-musiikkipalkinnon elämäntyöstään populaarimusiikin hyväksi.

Lähteet: AP, AFP