Fosforipäästöjen tutkijat odottavat yhä Venäjältä tutkimuslupaa

Tutkijat haluavat selvittää, mistä rajut erot fosforipitoisuuksissa johtuvat. Tutkimuslupa pitäisi saada pian, sillä projekti on loppumassa.

luonto

Itämeren suojelukomissio HELCOM yrittää edelleen saada lupaa päästä jatkamaan Lugajoen fosforipäästömittauksia Venäjälle. Näytteenottoluvalla alkaa olla jo kiire, sillä HELCOMin tutkimusprojekti loppuun kesäkuun lopussa.

HELCOMin Ballthazar-projetkin päällikkö Kaj Forsius sanoo, että lupaa yritetään saada venäläiseltä viranomaiselta ja mielellään kuluvan kuun puolella.

Alkuvuoden mittauksissa päästöt Kingseppin Eurochemin tehtaalta ovat vähentyneet rajusti, mikä voi hidastaa kaivatun uuden tutkimusluvan saantia. HELCOMille on epäselvää, miksi päästöt ovat laskeneet rajusti viime vuodesta. Ilmeisesti tehdas ei ole muuttanut toimintaansa päästöjen vähentämiseksi. Tutkijoita ei ole kuitenkaan päästetty tehtaan alueelle.

Kaj Forsius toteaa, että mitatut pitoisuudet ovat vaihdelleet rajusti. Tämän vuoksi mittauksia tulisi tehdä vähintään kahden viikon välein, jotta päästöjen oikeat keskiarvot saataisiin selville.

Mittaukset eivät kuitenkaan lopu, jos HELCOM ei saa tutkimuslupaa. Venäläisvoimin mittauksia on määrä tehdä vuoden loppuun saakka, mutta tulokset saattavat valmistua vasta ensi vuoden syksyllä.

Vuoden alussa paljastui, että Kingiseppissä sijaitsevan lannoitetehtaan alueelta valuu Itämereen runsaasti rehevöittävää fosforia. Päästöt havaittiin HELCOMin vetämässä Balthazar-projektissa, jossa Suomen ympäristökeskuksen tutkijat keräsivät näytteitä Lugajoella viime vuoden lopulla. Projekti on EU-rahoitteinen.

Lähteet: Yle Uutiset