yle.fi-etusivu

Irtokoirat ja -kissat haittaavat pesimistä

Kesällä vapaana luonnossa liikkuva koira tai kissa on lainrikkoja. Lemmikki on pidettävä hihnassa, jotta se ei häiritse pesiviä eläimiä.

luonto
Bokserit kepin kanssa
Tiina Karjalainen / Yle

Kevät ja kesä ovat metsän eläimille lisääntymisen aikaa. Koiransa lenkillä luontoon irralleen laskeva ei välttämättä tule ajatelleeksi, että lemmikki voi häiritä muiden eläinten pesimistä.

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Pertti Oksanen sanoo, että koirien pitäminen vapaana haittaa esimerkiksi riistaeläinten lisääntymistä.

Koirien pitäminen irrallaan häiritsee esimerkiksi riistaeläimiä lisääntymisaikaan.

Pertti Oksanen

- Koiran pitämiseen vapaana pitää lain mukaan olla aina maanomistajan lupa. En usko, että kovinkaan moni koiranomistaja muistaa tätä.

Koiran tavoin kissan ei kuulu kulkea vapaana luonnossa. Kissa voi saada aikaan pahaa jälkeä saalistaessaan esimerkiksi pikkulintujen pesimäaikaan. Toisaalta, kissa on myös itse vaarassa joutua jonkin petoeläimen kuten ilveksen suuhun.

Irtokoira uhka myös muille koirille

Esimerkiksi Orimattilassa lemmikkien irrallaan kuljeksimiseen on etsitty ratkaisua muistutuskylteistä. Suosituille koirien ulkoilutusalueille on viety lappuja, joissa kehotetaan pitämään koira kytkettynä.

Orimattilalaisen Pertti Oksasen mukaan tarkoitus on muistuttaa koiranomistajia siitä, ettei metsän eläimiä saa häiritä lisääntymisaikaan.

- Vapaana kulkevat koirat ovat uhka myös toisilleen ja muiden koirien omistajille. Orimattilassa oli hiljattain tapaus, jossa vapaana oleva koira hyökkäsi kytketyn koiran kimppuun. Pian koirien lisäksi tappelivat myös omistajat, Oksanen huomauttaa.