Moottoripyörien melumittaukset turhauttavat motoristeja

Poliisin mukaan suuri osa mopoista ja moottoripyöristä on liian äänekkäitä. Liikkuva poliisi on tänä keväänä saanut käyttöön desibelimittarit.

Kuva: Yle / Jan Hynnä

Moottoripyörien ja mopojen uudistunut meluvalvonta kuumentaa tunteita motoristien parissa. Poliisi on kevään aikana ottanut käyttöön desibelimittareita mopojen ja moottoripyörien melutason mittaamiseksi tien päällä. Tämä on nostanut monen motoristin selkäkarvat pystyyn, sanoo kangasalalainen pitkän linjan motoristi Jorma Vuopio.

- Tähän keskusteluun ovat tuhannet ihmiset ottaneet osaa esimerkiksi Facebookissa ja ympäriinsä enemmän ja vähemmän asialliseen sävyyn. Valtaosa on sitä mieltä, että näiden desibelimittausten kohdentamista yhteen ryhmään olisi pitänyt harkita tarkemmin.

Moottoripyörillä ei ole yhtä yhteistä melurajaa, vaan rajat on määritelty esimerkiksi valmistusvuoden mukaan. Jos meluarvot poliisin mittauksessa ylittyvät, motoristin tie käy katsastuskonttorin kautta. Monen motoristin mielestä liikkuvan poliisin resursseja voisi käyttää melumittauksia tärkeämpiin tehtäviin.

Moottoripyörät eivät pysy melurajoissa

Poliisin mukaan iso osa mopoista ja moottoripyöristä on liian äänekkäitä. Monen on siis syytäkin olla huolissaan uusista mittauksista, sanoo ylikonstaapeli Juha Tamminen liikkuvan poliisin Tampereen yksiköstä.

- Tottakai se on motoristien keskuudessa iso juttu. Varsinkin sellaisilla, joilla ei ole hyväksyttyjä pakoputkia, voi tulla murhe, että kuinkahan tässä käy.

Uusista laitteista huolimatta poliisi käyttää jatkossakin tapauskohtaista harkintaa. Mikäli äänekäs moottoripyörä kiinnittää huomion, tarkastetaan äänenvoimakkuus.

Jorma Vuopion ajokesää uudet säännöt ja määräykset eivät kaikesta huolimatta pääse pilaamaan.

- Suoritetaan mittaukset ja vietetään vähän pitempi tupakkatauko sitten pientareella kun mittauksia suoritetaan. Ei muuta kuin kesää kohden ja ilmoja odotellessa.