1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elisabet II:n 60 vallan vuotta esitellään 60 muotokuvassa

Muotokuvissa on arvokas monarkki, valokuvissa myös uraäiti. Sex Pistols kuohutti peittämällä levykannessaan kuningattaren silmät ja suun.

Kuningatar Elisabeth II tarkasti kunniakomppanian saavuttuaan vierailulle Australiaan lokakuussa 2011. Kuva: Alan Porrit / EPA

Lontoossa avautuu tällä viikolla näyttely, jossa juhlistetaan 60 muotokuvalla kuningatar Elisabetin 60:ta vuotta valtaistuimella. National Portrait Galleryn näyttelyssä on niin virallisia muotokuvia kuin punkyhtye Sex Pistolsin God Save the Queen -singlen kohukansi 1970-luvulta.

– 60 vuoden jälkeenkin kuningatar on yhä kiehtova hahmo, arvoitus, sanoo näyttelyn kuraattori Paul Moorehouse.

Hänen mukaansa osa kuvista esittää kiperiä kysymyksiä: Tarvitseeko Britannia kuningattaren? Mikä hänen roolinsa todella on?

Näyttelyssä on myös valokuvia 1960-luvulta alkaen. Niissä Elisabet on aamiaispöydässä perheensä kanssa tai selailee asiakirjoja työhuoneessaan. Hänen esittelemisensä työtä tekevänä äitinä poikkeaa selvästi aiemmista hallitsijapolvista. Tuolloin monarkin ja hänen alaistensa välille haluttiin tehdä ilmiselvä ero.

Ovien aukaiseminen altisti kritiikille

Vuodelta 1968 näyttelyssä on kuva, jossa kuningatar oli kutsunut tv-kamerat dokumentoimaan perheensä elämää. Sitä päätöstä hänen tosin kerrotaan myöhemmin katuneen.

– Päätös karistaa kuninkaallista imagoa ja tavoitella maanläheisyyttä oli riski. Mitä epämuodollisempi ihminen on, sitä alttiimpi hän on halveksunnalle - ja niinhän siinä sitten kävikin, Moorehouse sanoo.

Vuonna 1977 Sex Pistols rohkeni vetää singlensä kannessa mustan lapun kuningattaren silmien ja suun päälle. Moorhousen mukaan se herättää monissa pahennusta vielä tänäkin päivänä.

60 kuvaan on tallentunut myös dramaattisia hetkiä Elisabetin elämästä. Yhdessä hän katsoo tulen turmelemaa Windsorin linnaa vuonna 1992, toisessa hän seisoo Buckinghamin palatsin portilla, jonne on tuotu kukkavuori auto-onnettomuudessa kuolleen prinsessa Dianan muistolle vuonna 1997.

Churchill ihaili Elisabetin kauneutta

Kuningattaren uran ensivuosina otetut kuvat kertovat ehkä yllättäen että Dianalla oli anopissaan edeltäjä muoti-ikonia.

– Ihmiset sanovat, että Diana oli loistokas, ja nyt se rooli on annettu Kate Middletonille. Mutta he unohtavat, että 24-vuotiasta Elisabetia pidettiin hyvin viehättävänä – ainakin Winston Churchill ajatteli niin, Moorhouse sanoo.

Britanniaa jo kiertänyt näyttely The Queen: Art and Image avautuu National Portrait Galleryssa Lontoossa ensi torstaina.