Häiritsevätkö vapaana kulkevat koirat?

Koiraansa vapaana ulkona pitävä omistaja perustelee usein ratkaisuaan sillä, että koira on hallinnassa ilman hihnaakin. Irtokoira haittaa metsän eläinten pesimistä, mutta onko vapaana kulkevasta lemmikistä muutakin haittaa?

koira
Sissi-koiraYLE / Kalle Heikkinen

Metsässä irrallaan vapaana juokseva koira voi pelottaa ulkoilijoita ja muita koiranomistajia. Joskus kohtaamisesta selviää pelkällä säikähdyksellä, toisinaan irtokoira voi aiheuttaa todellisen vaaratilanteen käymällä esimerkiksi toisen, hihnassa olevan koiran kimppuun.

Vaikka useimmat omistajat vakuuttavat lemmikkiensä olevan tottelevaisia ja hallinnassa ilman remmiäkin, näin ei aina ole.

Orimattila kampanjoi koirien kiinnipitämisen puolesta Kytke koirasi -kampanjalla. Muistutuskylttejä on ilmestynyt eri puolille kaupunkia koirien ulkoilutusalueiden läheisyyteen.

Mitä mieltä sinä olet, häiritsevätkö vapaana kulkevat koirat? Käyttäytyvätkö koiranomistajat leväperäisesti päästäessään lemmikkinsä kirmaamaan luontoon irrallaan? Miten asiaan löytyisi sekä koiranomistajia että muita ulkoilijoita tyydyttävä ratkaisu?