Huussi täynnä arvokasta lannoitetta

Ympäristötoimija Raija Aura kehottaa ihmisiä avaamaan silmänsä ja katsomaan omia ulosteitaan arvokkaana lannoitteena. Kuivakäymälän voi perustaa vanhaankin omakotitaloon ja sen käyttö on Auran mukaan vaivatonta ja järkevää.

luonto
Mökin huussi
Arja Lento / Yle

Mielikuva haisevasta ja epämiellyttävästä huussista on Lappeenrannan seudun ympäristötoimen Raija Auran mukaan valitettavan usein totta.

- Mielikuva on todellinen jos huussi tyhjennetään kerran vuodessa. Kuivakäymälä, jossa on hyvä ilmanvaihto ja kuiviketta, ei haise, sanoo Aura.

Raija Aura on luonnonystävä ja vesistöt ovat lähellä hänen sydäntään. Auran mielestä jätteiden kuljettaminen vesistöihin tai kilometrien päähän laitoksiin kuulostaa oudolta. Ulosteet ovat hänen mukaansa arvokasta lannoitetta.

- Kompostoiva kuivakäymälä on minun mielestäni paras, siitä saa raaka-ainetta suoraan omaan puutarhaan tai pelloille.

Tämä ei oikeasti ole mikään ikävä ja vaivalloinen juttu.

Raija Aura

Ulosteet voidaan kompostoida, polttaa tai jäädyttää

Kuivakäymälät toimivat erilaisilla periaatteilla, ympäristötoimija Raija Auran suosikki on kompostoiva käymälä, mutta valittavana on myös esimerkiksi ulosteet polttavia käymälöitä.

- Ne polttavat jätökset tuhkaksi ja sen voi sitten ripotella pihalle.

Kuivakäymälää hankittaessa tulee Auran mukaan huolehtia ilmanvaihdosta, kuivikkeesta ja varmistaa, että käymälä on helppo tyhjentää.

- Kuivakäymälän käyttö ei vaadi avaruustekniikkaa. Tämä ei oikeasti ole mikään ikävä ja vaivalloinen juttu, sanoo Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.