Kuvattavana olemista voi harjoitella

Valokuvattavana oleminen tuntuu monen mielestä hankalalta. Jostain syystä tuntuu, ettei kuvissa koskaan onnistu vaan näyttää jotenkin kummalliselta. Parhaat kuvakulmansa voi kuitenkin opetella.

valokuvat
Valokuvaaja ohjeistaa kuvattavaa oikeaan asentoon.
Yle / Sarah Laukkanen

Kevään ja kesän juhlat ovat tilanteita, joissa kamerat ovat ahkerassa käytössä. Rippijuhlat, ylioppilasjuhlat, häät ja syntymäpäivät ikuistetaan paitsi kotikameroilla myös ammattikuvaajan toimesta. Kuvia katsellaan vuosia jälkeen päin. Mielellään sitä näyttäisikin kuvissa ihan itseltään ja olisi niihin kaikin puolin tyytyväinen.

Joensuulaisen valokuvaajan mukaan valokuvattavana oleminen ei aina ole helppoa.

- Tosi moni sanoo, ettei osaa olla kuvissa. Monille on jäänyt lapsuudesta mieleen sellainen kuvassa pönöttäminen, josta tulee varmaan se negatiivinen tunne, Meri-Tuuli pohtii.

Kun parhaan kuvakulmansa kerran löytää, niin sen jälkeen valokuvissa on paljon helpompi olla.

Meri-Tuuli

Peilin edessä ja kameran kanssa

Onneksi kaikkea, myös kuvattavana olemista voi opetella. Kun tietää itsensä kannalta parhaimmat kuvakulmat, muuttuu tilanne sitä kautta helpommaksi.

- Muotokuviin voi harjoitella peilin edessä erilaisia ilmeitä ja asentoja. Peilin edessä kuitenkin näyttää erilaiselta kuin kameran ruudulla. Parasta olisikin, jos voisi ottaa koekuvia. Digipokkarilla vaan kotioloissa paljon kuvia, se olisi tehokasta, Meri-Tuuli opastaa.

- Kuvakulman löytäminen on aika tärkeä juttu. Sen kun kerran löytää niin sen jälkeen valokuvissa on paljon helpompi olla. Sitä voikin huomata, että hei - minähän osaankin olla kuvassa, Meri-Tuuli rohkaisee.

Enää ei pönötetä vaan uskalletaan toimia

Ylioppilas-, rippi- ja hääkuvissa ei nykyisin enää poseerata pönöttävissä asennoissa vaan kuvissa voi olla myös elämää, tekemistä ja liikettä.

- Siinä on vain luovuus rajana, kaikkea voidaan kokeilla. Ei otetakaan niin perinteisiä kuvia vaan kuvattava saa tuoda omaa juttuaan kuvaan. Tämä yleistyy koko ajan, ja se on hieno juttu, Meri-Tuuli sanoo.

15. toukokuuta vietetään maailman ensimmäistä valokuvauspäivää.