1. yle.fi
  2. Uutiset

Markku patikoi parisataa kilometriä mökille

Takavuosina kävelylenkki postilaatikolle oli ylivoimainen suoritus Markku Peltolalle. Itseään niskasta ottanut mies laittoi elämänsä uusiksi ja sen kunniaksi kävelee 209 kilometrin mökkimatkansa Kokkolasta Saarijärvelle.

Markku Peltola
Markku Peltola maantien levähdysalueella.
Markku Peltola aloitti aamulla 209 kilometrin mittaisen kävelyurakan Kokkolasta omalle kesämökille Saarijärvelle. Alku mennyt hienosti: reilun 20 kilsan jälkeen hymy on edelleen herkässä!Yle / Petri Kuikka

Kokkolalaista Markku Peltolaa askarruttivat 11 vuotta sitten oma kunto ja elämäntapa. Alkoholi maistui ja elettyä elämää oli kertynyt kroppaan 150 kiloa. Tyttären lapsen sairastuminen vaikeaan vatsasyöpään pysähdytti miehen.

- Sanoin, että jos poika selviää, pistän korkin kiinni ja elämäntavat muuttuvat.

Poika selvisi ja Markku aloitti elämänsä täysremontin. Autolla jopa läheiselle postilaatikolle liikkuneen Markun ensimmäiset kävelylenkit olivat sadan metrin pituisia, enempää ei kunto antanut myötä. Vielä 2,5 vuotta sitten pisimmät lenkit pyörivät neljän kilometrin nurkilla.

- Nykyisin hölkkään joka aamu kymmenen kilometriä ja uin myöhemmin päivällä tunnista kahteen. Talvella lenkkeilin 857 kilometriä kuudessa viikossa Dominikaanisessa tasavallassa, kuvaa Markku Peltola edistymistään.

Painostaan 70 kiloa maantielle ja altaaseen tiputtanutta Peltolaa harmittaa vain se, että hän ei tehnyt elämäntapamuutosta aiemmin.

- Olisinpa ymmärtänyt nuorempana, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Aiemmin taputeltiin, että olet hyvä kaveri, mutta kun rahat loppuivat, niin kaverit häipyivät. Nyt on uudet kaverit. Tämä on elämää!

Ajatus kävelymatkasta Kokkolasta mökille Saarijärvelle tuli Markulle ensimmäistä kertaa mieleen pari vuotta sitten. Nyt oli aika toteuttaa tempaus.

- Mökkinaapurit kyselivät jo, että onko tullut löysät housuun kun miestä ei näy.

Maanantaiaamuna tien päälle suunnannut Peltola on jaksottanut lenkkinsä noin 50 kilometrin pätkiin. Ensimmäinen yö sujunee Vetelin Tunkkarissa, toinen yö vierähtää Perhossa ja kolmas Kyyjärven maisemissa. Markun vaimo seuraa tiiviisti miestään huoltojoukoissa. Yöt pariskunta viettää autossaan.

- Vaimo on ostanut kilon lankoja, että saa ajan kulumaan. Hän kutoo sukkia kun odottelee minua huoltopaikoille.

Markun kaverit ovat lyöneet jo vetoja siitä, että matka tyssää jo Kaustiselle, mutta ainakaan parinkymmenen kilometrin jälkeen ei Peltolalla ole epäilystäkään urakan onnistumisesta, Torstaina mökillä odottaa tervehenkinen tervetulojuhla.

- Siellä meitä odottaa kaksi isoa lehtiharavaa...

Lue seuraavaksi