1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelko

Kun kauppareissukin pelottaa

Sosiaaliset pelot voivat pahimmillaan estää lähes kaiken kanssakäymisen muiden ihmisten kanssa.

Kemiläiselle 23-vuotiaalle Annalle kaikenlainen kommunikointi on vaikeaa. Jopa puhelimessa puhuminen tai Facebookissa chattaaminen tuottavat ongelmia.

Kotiinsa nuori nainen ei päästä ketään ja kotoa lähteminen on pelkkää tuskaa. Omasta kodista on muodostunut lähes vankila.

- Se on se pelko ja jännitys, mitkä lamaannuttavat. Kun avaan ulko-oven, niin pelko, jännitys ja ahdistus eivät kohdistu mihinkään, vaan ne ympäröivät kaksi kilometriä joka suunnasta, Anna kuvaa.

Elämä yhdessä huoneessa

Anna kertoo, että pelot ovat aina vaikuttaneet hänen elämäänsä, mutta hän ei ole sitä tiedostanut.

- Ehkä vasta 18-vuotiaana aloin ymmärtää, että elämäni ei ole normaalia.

Useilla peloista kärsivillä nuorilla on taustalla koulukiusaamista ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen vaikuttavia ongelmia lapsuuden perheessä. Myös Annan pelkojen syntyyn ovat vaikuttaneet lapsuuden traumat, epävakaa perhetilanne ja koulukiusaaminen.

Nuorisotyöntekijä ja psykoterapeutti Janne Aron mukaan etsivä nuorisotyö on yksi keino löytää pelko-oireiset nuoret. Sosiaalisista peloista kärsivän ihmisen elämä voi rajoittua yhteen huoneeseen - ja oven avaaminen voi olla todella vaikeaa.

-Eräässäkin tapauksessa juttelimme perheen kotona useita kertoja nuoren kanssa oven läpi.  Emme saaneet mitään kontaktia, emme edes myhäilyä. Viestejä vaihdettiin oven alta, Aro kertoo.

Kun avaan ulko-oven, niin pelko, jännitys ja ahdistus eivät kohdistu mihinkään, vaan ne ympäröivät kaksi kilometriä joka suunnasta.

Anna

Elämistä pelon kanssa

Anna on hakenut itselleen apua.  Tällä hetkellä nuori nainen opettelee arkielämäntaitoja. Tähän saakka esimerkiksi virastoissa asiointi on sujunut heikolla menestyksellä.

- Sehän siinä on ollut ongelmana, että tahdo muistaa mitä virastoissa on asioista puhuttu, kun olen ollut niin hermona. Enkä ole saanut asioitani kovin hyvin selvitettyäkään hermostuneisuuteni vuoksi.

Altistusterapian avulla Anna on onnistunut suoriutumaan sosiaalisista tilanteista. Pelko kohdataan pienin askelin yhdessä terapeutin kanssa.

-Jos ihmisellä on jokin pelko tai fobia, niin parhaiten siitä pääsee eroon opettelemalla elämään pelon kanssa, Janne Aro vakuuttaa.

Ohjeita radiopuhelimella

Aro kertoo, että altistusterapiassa harjoitellaan ostamaan esimerkiksi bussilippuja, käymään  kaupassa ja  kysymään vieraalta ihmiseltä neuvoja.

Toisinaan tilanteita  on harjoiteltu jopa radiopuhelinten avulla.

- Kun nuori lähtee ostamaan jäätelöä kioskilta, niin minä komennankin radiopuhelimesta, että nyt suunnitelmat muuttuivat ja katsotaan miten nuori reagoi ja selviää seuraavasta ohjeesta, Aro selventää metodejaan.