Sähköisessä reseptissä paljastunut vakavia turvallisuusriskejä

Rivinvaihto saattaa muuttaa lääkärin määräämän tablettiannostuksen kymmenkertaiseksi. Reseptejä on myös kadonnut savuna ilmaan. E-reseptiohjelman viat huolestuttavat lääkäreitä suuresti.

Terveyskeskuslääkäri Antti Kariluoto kirjoitti Riihimäen terveyskeskuksen ensimmäisen e-reseptin tiistaina aamupäivällä. Siinä määrättiin insuliinia. Kuva: YLE / Miki Wallenius

Sähköisessä e-reseptissä on havaittu vakavia turvallisuusriskejä. E-reseptiohjelman on havaittu muuttavan annosteluohjeita omin päin niin, ettei lääkäri voi sitä mitenkään havaita. Lisäksi lääkärit kokevat sähköisen reseptin kirjoittamisen olevan hankalaa. Esimerkiksi Forssassa sähköistä reseptiä ei ole otettu käyttöön erikoissairaanhoidossa. Perusterveydenhuollossakin sitä käytetään vain rajoitetusti.

- Reseptejä uusittaessa saattaa osa hävitä bitti-avaruuteen. Jos me tehdään reaaliaikaisesti reseptiä ja käytämme rivinvaihtonäppäintä väärällä tavalla,  annosteluohje voi muuttua potilasturvallisuutta vaarantavaksi, toteaa tiukasti terveyskeskuslääkäri Ilkka Kankaanpää Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymästä:

- Ohjelmistovirheitä on listattu puolentoistasataa ja lisäksi ohjelma on hankala käyttää.

Lääkärit ovat olleet yhteydessä viranomaisiin.

- Kun me havaittiin nämä ongelmat, niin me yritettiin parin kuukauden ajan saada ohjelmistotuottajaan yhteyttä siinä onnistumatta ja se onnistui vasta julkisuuteen tulon kautta ja siinä vaiheessa vasta viranomaiset alkoivat reagoida ja tajuta näitä ongelmia.

Forssa aloitti sähköisten reseptien käytön viime joulukuussa ja Riihimäki vähän aikaisemmin. Hämeenlinnassa sähköisen reseptin käyttöönottoa on lykätty ohjelmistopuutteiden takia toistaiseksi. Alunperin e-resepti piti ottaa Hämeenlinnassa käyttöön huhtikuussa.

Ongelmia on ollut nimenomaan Tiedon tuottamassa Efficassa, Logican Pegasos -järjestelmä on toiminut vähän paremmin.

Lääkärilehti on myös kirjoittanut aiheesta. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kielsi rivinvaihtonäppäimen käytön annosohjeita kirjoittaessa.