1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ruotsinlaivan onnettomat pariskunnat inspiroivat elokuvan

Johanna Vuoksenmaan tekeillä olevassa elokuvassa yritetään järkeistää rakkaus. Miehen kanssa voi olla vain kerran. Muuten luulee, että on tunteita.

kulttuuri
Televisio- ja elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa
Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa on tunnettu muun muassa elokuvasta Nousukausi ja sarjoista Tahdon asia sekä Klikkaa mua. Kuva on vuodelta 2012.Leena Peltokangas / Yle

Ihmisen alttius erehtyä ja erehtymisen monet mahdollisuudet innostivat ohjaaja Johanna Vuoksenmaan tekemään uuden elokuvan. 21 tapaa pilata avioliitto on nimensä mukainen ja näyttää monta keinoa eroon.

Ensikosketus aiheeseen tuli ruotsinlaivan viinibaarissa.

- Oikealla istui pariskunta, joka ei puhunut toisilleen, vasemmalla oleva pariskunta riiteli ja yhdessä suunnassa mies yritti iskeä toista, eikä nainen huomannut. Tuntui, että laiva on täynnä toinen toistaan onnettomampia pariskuntia.

- Hetkessä oli jotain, sanoo Vuoksenmaa ja naurahtaa.

- Kaikki ovat kuitenkin päätyneet yhteen varmaan aika toiveikkaissa merkeissä. Onnettomuus tuntui niin monipuoliselta ja yhteiseltä.

Ihminen haluaa pois avioliitosta

Amerikkalainen Gottman-instituutti on selvittänyt, että pariskunnan eron todennäköisyyttä voi ennustaa vuorovaikutusta ja erityisesti riitatilanteita tarkkailemalla. Varsinkin halveksunta lisää eron todennäköisyyttä.

Elokuvassakin keskiössä on tutkija Sanna Majuri, mutta hän tutkii eroa toiselta kantilta. Hän lähtee siitä, että avioliitto on vanhentunut instituutio, jota ei tarvita esimerkiksi omaisuuden hallinnointiin tai lisääntymiseen.

- Tällaista instituutiota ei tarvita enää ja siksi ihmiset etsivät aktiivisesti jonkun keinon päästä siitä pois, Vuoksenmaa kertoo

Keinoja on monia

Elokuva esittelee erilaisia erokeinoja. Niitä ovat esimerkiksi läsnäolemattomuus, päihdeongelma ja pettäminen. Päähenkilö Sannan vanhemmatkin ovat eronneet. Kolmekymppinen Sanna on huolissaan eroa potevasta isästään ja samassa sopassa pyörivät omat ajatukset rakkaudesta.

- Sanna yrittää järkeistää rakkautta ja jakaa ihmiset lokeroihin, esimerkiksi ystäviin ja seksisuhteisiin, kuvaa Vuoksenmaa.

- Miehen kanssa voi olla vain kerran. Muuten alkaa kuvitella, että on tunteita.

21 syytä pilata avioliitto saa ensi-iltansa helmikuussa 2013. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Armi Toivanen, Aku Hirviniemi, Pamela Tola, Eila Roine ja Vesa Vierikko.

Lue seuraavaksi