1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kompressiosukan vaikutus tuntuu pakaroissa

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan polvipituinen kompressiosukka helpottaa juoksemista ja harjoittelua. Vaikutus tuntuu yllättäen juoksijan pakaroissa, mikä on tutkijan mukaan yksi hyvän suorituksen tunnusmerkeistä.

urheilu
Juoksija testaa kompressiosukkia sisäjuoksuradalla.
Kristiina Lehto / Yle

Suomen Urheiluopiston järjestämiin testeihin Vierumäellä osallistui satakunta urheilijaa. Testiryhmänä toimivat muun muassa kestävyysjuoksijat, jääkiekkojoukkue Pelicans ja naisten taitoluistelun maajoukkue.

- Lento- ja tukisukkamateriaalit ovat tehneet tuloaan urheiluun parin vuoden ajan. Meillä Sportpoliksessa on nyt tutkittu sukkia ja legginssejä, projektipäällikkö Jarmo Kujanpää kertoo.

21-vuotias maajoukkuejuoksija Heidi Marttinen on yksi kevään sukkatesteihin osallistuneista paristakymmenestä kestävyysjuoksijasta. Hän on käyttänyt kompressiosukkia treenatessaan myös testien ulkopuolella.

- Ne tuntuvat hyviltä erityisesti silloin, kun pohkeet ovat jumissa ja penikoissa on kireyttä. Kuumalla ilmalla en käytä niitä, koska silloin ne ovat kuumat ja tukalat.

Lupaavia tuloksia

Kestävyysjuoksijat käyttivät testijuoksuissa polvipituisia kompressiosukkia ja juoksivat myös ilman niitä. Testit tehtiin sisäradalla.

Kompressiosukat tuntuvat hyvältä, jos pohkeet ovat jumissa ja penikoissa on kireyttä. Kuumalla ilmalla ne ovat kuitenkin tukalat.

Heidi Marttinen

Juoksijoiden tuntemukset sukista olivat keskimäärin myönteisiä. Mittaustuloksia tutkija pitää lupaavina ja jopa yllättävinä.

- Polvipituisen kompressiosukan vaikutus näkyy testien mukaan siinä, että pakaroita käytetään tavallista enemmän. Tämä on juoksun kannalta lupaava löydös, sillä yksi hyvän juoksijan tunnusmerkkejä on se, että hän osaa aktivoida pakaralihaksensa, liikuntafysiologi Timo Vuorimaa toteaa.

Kilpailutilanteessa kompressiosukkien vaikutuksia ei ole tutkittu.

Entä voiko kompressiosukista olla haittaa?

- Ne voivat vaikuttaa kielteisesti lihaksiin, jotka tottuvat ylimääräiseen tukeen. Tätä pitäisi kuitenkin tutkia tarkemmin, jotta asiasta voisi sanoa mitään varmaa.

Lue seuraavaksi