Arkkipiispa toivoo lestadiolaisilta anteeksipyyntöä hyväksikäytöistä

Arkkipiispan mukaan anteeksipyyntö olisi askel siihen suuntaan, että tunnustetaan ihmisten kärsimä kipu ja tuska.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen
Arkkipiispa Kari MäkinenYle

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että anteeksipyyntö seksuaalisen hyväksikäytön uhreilta olisi tavattoman hieno ele vanhoillislestadiolaiselta liikkeeltä. Mäkinen sanoi maanantaina A-Studiossa, että hän itse olisi valmis pyytämään uhreilta anteeksi.

- Se on askel siihen suuntaan, että tunnustetaan ihmisten kärsimä kipu ja tuska ja ne taakat, joita ihmiset saattaa kantaa vuosikymmeniä, Mäkinen sanoi.

- Ei ole mitään sellaista, millä sitä voidaan puolustella. Ei mitään sellaista, millä kirkko tai joku liike voisi puolustella, vähätellä tai selittää sitä pois, hän jatkoi.

Kirkko ei ole pyytänyt anteeksi tekemisiään kovin usein. Viimeksi tämän vuoden helmikuussa Oulun hiippakunnan piispa kuitenkin pyysi saamelaisilta anteeksi näiden alistamista.

"Kertomisen tarvetta on paljon"

Mäkinen huomautti myös, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ei rajoitu vain vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, vaan kyseessä on koko yhteiskunnan ongelma. Arkkipiispa uskoo, että hyväksikäytön uhreilla on suuri tarve kertoa kokemuksistaan.

- Puhutaan niin vaikeista ja kipeistä asioista, että niihin tahtoo vähän joka puolella kertyä vaikenemisen kehä ympärille, Mäkinen huomautti.

Mäkisen mukaan lasten hyväksikäytössä on kyse niin kipeästä asiasta, että yhteiskunnassa siitä vaietaan helpommin kuin puhutaan.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johto myönsi vuosi sitten ensimmäistä kertaa julkisesti liikkeen sisällä vuosia jatkuneen lasten seksuaalisen hyväksikäytön.