Katajan karmeasta hometalosta "hyvä mieli"

Janne Katajan hometalo puretaan ja hirret huutokaupataan. Kataja haluaa, että kaiken jälkeen voisi olla hyvä mieli siitä, että kaikesta selvitään.

rakennustarkastus
Janne Kataja esitteli hometalonsa rakenteita
Yle Häme / Ville Välimäki

Riihimäen Kalevankadulla sijaitseva talo oli Janne Katajan lapsuuden unelmatalo. Talokaupan seurauksia on seurattu julkisuudessa; hometalon ostaminen, kaupan purkaminen sivuvaikutuksineen on jokaisen talon ostavan pelkäämä painajainen. Avoimet ovet tuossa hometalossa haluttiin järjestää siksi, että mahdollisimman moni välttyisi samalta kohtalolta. Paikalla oli rakennusalan asiantuntijoita ja moni utelias piipahti paikan päällä. Maallikolle myös Janne Kataja vaikutti melkoisen asiantuntevalta rakentajalta.

- Olisinko huomannut vaaran silloin kun ostin tätä? Silloisella tietämyksellä en, mutta nykyisellä kyllä. Mun on ollut pakko opiskella kaikkea rakennuslaista tekniikkaan asti. Haluaisin herättää keskustelua muun muassa kuntotarkastajien roolista. Kuntotarkastajilta pitäisi vaatia sekä pätevyyttä että vastuuta. Tällä hetkellä kuntotarkastajaksi riittää se, että hankkii kosteusmittarin ja laittaa tarrat auton kylkeen, tuhahtaa Kataja.

Huutokaupasta riitti

On sanomattakin selvää, että hometaloksi osoittautuva koti on melkoinen koettelemus myös inhimillisesti. Taloudelliset paineet ja, oikeusprosessi ovat vieneet voimia niin fyysisesti kuin henkisestikin.

- 26. toukokuuta pidettävä huutokauppa on eräänlainen riitti myös minulle. Haluan että tästä kaikesta jää jonkinlainen hyvä fiilis niin, että pystyn joskus ajattelemaan ohi ajaessani, että tuossa se talo joskus oli. Sitten tämä talo ei enää millään muodoin liity minuun, sanoo Janne Kataja.

Rakennuttajat liian hätäisiä

Avoimissa ovissa oli paikalla myös väkeä, joka hoitaa talon asiallisen purkamisen. Rakennusinsinööri ja pian taloterveysasiantuntijaksi valmistuva Jussi Koponen sanoo että homeongelmat jatkuvat myös tulevaisuudessa, ellei näkökulma rakentamiseen muutu.

- On kaksi isoa ongelmaa; yksi on rakennuttajien kiire ja toinen se, että valitaan aina halvin tarjous. Konkreettisesti tämä näkyy muun muassa siinä, ettei betoni ehdi kuivua tarpeeksi, kun laitetaan jo pinnoitetta päälle.

Pahimmillaan Koponen on nähnyt sisäilmaongelmien alkavan jo pari vuotta rakentamisen jälkeen. Vanhoissa taloissa ongelmat alkavat kasautua silloin, jos vanhan talon toimintaperiaatteita ei kunnioiteta. Jos esimerkiksi vanhaan taloon rakennetaan uusi ilmastointi, pitäisi ehdottomasti käyttää asiantuntijan apua. Lisäeristämisen jälkeen talo muuttuu ja tarvitaan tietoa siitä kuinka se käyttäytyy. Asiantuntija -apu on ehdottoman tärkeää, että virheet vältettäisiin, sanoo Jussi Koponen.

- Kuntotarkastusraportin lukeminen asiantuntijan kanssa kannattaa myös . Moraalisesti kuntotarkastuksen tekijällä on velvollisuus laittaa raporttiin vaikkapa "vaatii lisätutkimusta", joka on merkki siitä että jotain voi olla vialla. Kannattaa myös muistaa, että kuntotarkastus on pintoja rikkomaton menetelmä, jossa sisäilmaongelmat saattavat jäädä piiloon. Kuntotutkimuksen avulla voidaan tutkia myös rakenteita, jossa selviää jo huomattavasti enemmän, vinkkaa Koponen.