Rengasperunapenkki kasvaa taivasta kohden

Perunapenkin voi perustaa myös autonrengaspinoon. Tilaa säästävä viljelys kasvaa ylöspäin, joten se sopii vaikka parvekkeelle.

ilmiöt
Ruokamultaa autonrenkaan sisässä
Yle / Juha Vauhkonen

- Pakkohan sitä on kokeilla, Pohjois-Savon perunakerhon puheenjohtaja, perunanviljelijä Pekka Miettinen nauraa lappaessaan multaa mukuloiden päälle maassa retkottavan autonrenkaan sisään.

Miettisen pihalle on rakentumassa rengasperunapenkki. Sen ideana on kasvattaa perunaa pystysuoraan. Kun peruna kasvattaa varret, päälle lisätään uusi autonrengas ja uutta multaa. Tätä jatketaan aina syksyyn saakka, jolloin pino puretaan, ja sen uumenista olisi tarkoitus paljastua kaikkien aikojen huippusato.

- Kuuleman mukaan muutamasta mukulasta pitäisi saada hirvittävä perunasato. En kyllä tiedä, en ehkä usko ennen kuin näen, Miettinen myhäilee.

Neljästä mukulasta torni täyteen

Ensimmäinen kerros koepenkkiä on valmis. Ensimmäiset versot perunasta saattavat nousta hyvinkin pian, mutta Miettinen suosittelee odottamaan sen verran, että varsi on ainakin parikymmensenttinen.

- Muutama lehti olisi hyvä jättää mullan yläpuolelle. Ilman sitä yhteyttäminen on vaikeaa.

Sopiva määrä mukuloita henkilöauton renkaan kokoiseen penkkiin on noin neljä. Penkkiin kannattaa käyttää vain hyvälaatuista ruokamultaa ja peittää perunat niin että ne peittyvät juuri ja juuri. Penkkiä pitää muistaa kastella hyvin, jotta kosteus yltää pohjalle saakka.

Sitten ei kuin odotellaan. Yle Savo seuraa Miettisen rengasperunapenkin etenemistä sadonkorjuuseen saakka.