Nuoret ja naiset käyttävät huumeita yhä enemmän

Alle 25-vuotiaiden huumeiden käyttö näyttää lisääntyvän Suomessa nopeasti. Suuntaus on havaittu pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla maassa. Etenkin tytöt ovat aiempaa päihdemyönteisempiä.

terveys
Nuori nainen kävelee yksin kadulla Helsingissä.
YLE

Tarkkoja tilastoja huumeiden käytön kasvusta ei ole, mutta käyttäjien kanssa tekemisissä olevat Diakonissalaitos ja A-klinikkasäätiö ovat tehneet saman havainnon päihteidenkäytön lisääntymisestä.

Tytöt ovat entistä päihdemyönteisempiä. Toisaalta kuitenkin hävetään omaa riippuvuutta ja siksi avun hakeminen on vaikeaa

projektipäällikkö Ulla Nord

Myös Helsingin Herttoniemessä 16-28-vuotiaita nuoria hoitavasta Vamos-projektista kerrotaan, että kasvua on ollut etenkin tyttöjen osalta. Kun viime vuonna asiakkaista neljännes oli tyttöjä, tänä vuonna heitä on ollut jo 40 prosenttia.

- Tytöt ovat entistä päihdemyönteisempiä. Halutaan erottautua kavereista. Toisaalta kuitenkin hävetään omaa riippuvuutta ja siksi avun hakeminen on vaikeaa, kertoo projektipäällikkö Ulla Nord Vamosista.

Tyttöjen huumeidenkäyttöön kuuluu usein myös seksuaalista hyväksikäyttöä.

- Jo 14-15-vuotialla on kokemuksia siitä, että heiltä on yritetty ostaa seksiä. Yleensä he ovat päihteiden vaikutuksen alaisena näissä tilanteissa, Nord sanoo.

Nuorten ja tyttöjen päihteiden käytön yleistyminen on kasvussa koko maassa.

Päihteiden käyttö aloitetaan yleensä edelleen alkoholilla, mutta yhä nuorempana. Kannabiksen käyttö on kuitenkin lisääntynyt asiantuntijoiden mukaan nuorten keskuudessa räjähdysmäisesti. Etenkin yläasteikäisten joukossa pilvi on suosiossa.

Nordin mukaan yksi ongelma on myös koulujärjestelmässä. Nuoret pääsevät peruskoulusta liian helposti läpi.

- Jos pelkästään paikalla olemalla saa vitosen todistukseen, siinä katsotaan ongelmaa sormien läpi. Peruskoulun jälkeen alamäki vasta alkaakin, kun todistus ei riitä jatkokoulutukseen. Siinä vaiheessa huumeet ottavat helposti vallan.