Avoin ministeriö auttaa kansalaisia lain laadinnassa

Vapaaehtoisvoimin toimivan Avoimen ministeriön nettisivuilla keskustellaan muun muassa lain säätämisestä koulukiusaamisen kriminalisoinniksi ja perustulon voimaansaamiseksi.

Kotimaa
Nimienkeruu kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen kieltämiseksi alkoi 14. toukokuuta.
Yle

Maaliskuun alusta voimaantullut kansalaisaloite antaa kenelle tahansa meistä mahdollisuuden olla mukana lainsäädäntöprosessissa ilman välikäsiä. Perustuslain uuden säännöksen mukaan jokainen Suomen kansalainen, joka saa lakialoitteensa taakse vähintään 50 000 äänioikeutettua, on oikeutettu saamaan aloitteensa eduskunnan käsiteltäväksi.

Historiallinen uudistus

Demokratian kehittymisen kannalta kansalaisaloitteen voimaantulo on ollut historiallinen asia.

Joonas Pekkanen

Kansalaisaloitelain mentyä läpi eduskunnassa joulukuussa projektinvetäjä Joonas Pekkanen halusi varmistaa, että jokaisella on tasaveroinen mahdollisuus oman ehdotuksensa viemiseksi eteenpäin. Näin syntyi Avoin ministeriö (siirryt toiseen palveluun), ryhmittymä eri alojen vapaaehtoisia, jotka auttavat idea-asteella olevien ajatusten muotoilussa lakiehdotukseksi nettisivuillaan.

-Demokratian kehittymisen kannalta kansalaisaloitteen voimaantulo on ollut historiallinen asia, Pekkanen sanoo.

- Nyt meillä on oikeasti työkalut siihen, että ihmiset voivat tuoda asioita poliittiseen päätöksentekoon oma-alotteisesti.

Kansalaisten ideoita ja ajatuksia uusiksi lakiteksteiksi viilataan vapaaehtoisvoimin toimivan Avoimen ministeriön sivuilla. Kaikille avoimen keskustelun kautta mitataan ideoiden kannatusta ja muotoillaan niitä yhteisvoimin lähemmäs oikeaa lakitekstiä.

-Kynnys siihen, että kuka tahansa voi ehdottaa mitä tahansa parannusta halutaan pitää mahdollisimman pienenä, sanoo Pekkanen.

Sähköinen allekirjoitus helpottaa nimien keräämistä

Osallistuminen lainsäädäntötyöhön helpottuu olennaisesti, kun jatkossa kansalaisaloitteen kannatusilmoituksen voi allekirjoittaa Avoimen ministeriön sivuilla myös sähköisesti. Uudistus odottaa vielä Liikenne- ja viestintäministeriön hyväksyntää. Siihen saakka tarvittavat 50 000 nimeä on kerättävä paperilla.

Tällä hetkellä Avoimen ministeriön sivustolla on parisensataa ideaa tai luonnosta uudesta laista tai vanhan muuttamisesta. Nimienkeruuvaiheeseen on ehtinyt jo useampi aloite. Maanantaina joukko eläin- ja ympäristöjärjestöjä käynnisti nimienkeruun kansalaisaloitteeseen, joka lakkauttaisi turkistarhauksen Suomessa.

-Oleellista on, että ensimmäiset eduskunnan käsittelyyn tulevat kansalaisaloitteet ovat hyvin laadittuja ja harkittuja, jotta niistä saadaan heti hyviä kokemuksia, toteaa Pekkanen.