Korvasieni - metsien maukas mutta tappava tippaleipä

Kevään ensimmäiset poimulakkiset korvasienet ovat nousseet. Hiekkaisissa metsissä, mäntykankailla ja kuusikoissa viihtyvä sieni on tuoreena tappava, mutta oikein valmistettuna herkkusuiden suosikki.

korvasienet (suku)
Korvasieni lymyää lehtien suojassa.
Kirsi Partanen / Yle

Korvasienet ovat nousseet. Tippaleipää muistuttavan sienen voi löytää hiekkaisista metsistä, mäntykankailta ja kuusikoista, joissa maan pinta on rikkoutunut. Osa niistä on vielä pienikoisia, mutta muhennoksen saa, jos osaa mennä oikeaan paikkaan ja löytää ruskeat sienet metsänpohjasta.

- Kananmunan kokoisia korvasieniä on aika hyvin. Tästä on tulossa sellainen normaali sienivuosi, arvioi Sakari Nikki.

Hän on kerännyt korvasieniä Pohjois-Valkealassa jo yli 50 vuotta ja arvioi korvasienisadon olevan Kymenlaaksossa noin viikon verran myöhässä.

- Suurin syy on se, että lunta oli paljon ja se lähti myöhään pois. Toinen syy on se, että yölämpötilat ovat todella matalia. Näin ollen korvasienten kasvu lähtee kunnolla käyntiin vasta päivällä, kun ilma lämpenee, perustelee Sakari Nikki.

Myrkystä saa herkun keittämällä

Sienet ovat tuoreina tappavan myrkyllisiä, eikä niitä pidä käyttää ilman perusteellista keittämistä. Myrkky vahingoittaa sisäelimiä kuten munuaisia, maksaa ja sydäntä.

Vanhemmissa keittokirjoissa korvasienten valmistusohje voi poiketa nykyisistä suosituksista. Mauri Korhosen kirjassa "Tunnista sieni" (2005) korvasienet kehotetaan keittämään kaksi kertaa runsaassa vedessä noin viiden minuutin ajan. Keitinvesi tulee vaihtaa ja sienet on huuhdottava kylmällä vedellä sekä keittokertojen välissä että aivan lopuksi.

- Heille, jotka todella pitävät korvasienistä neuvoisin, että ensi viikonloppu on paras korvasieniviikonloppu, povaa Sakari Nikki.

Se kuitenkin edellyttää, että noin parin kolmen päivän välein sataisi jonkin verran vettä ja yölämpötilat nousisivat lähemmäs kymmentä astetta.

- Se nopeuttaisi kasvua huomattavasti, Nikki lisää.

Voimakasmakuinen sieni lymyilee hakkuualueilla

Yleensä Sakari Nikki poimii korvasienet noin nyrkin kokoisina, mutta toistaiseksi on tyydyttävä pienempiin, jos mielii saada korvasienimuhennosta. Voimakkaan makunsa ansiosta korvasieni on riittoisa ja pienikin määrä antaa ruualle herkullisen maun. Nikki onkin huomannut, että jos pienikasvuiset sienet jättää kasvamaan, joku ehtii poimia ne talteen.

Onhan se niin hyvä maastoutuja, että niitä jää jokaisen jäljiltä.

Sakari Nikki

- Joku päätti viikonlopun aikana kerätä ne pois, ettei kukaan muu saa niitä, naurahtaa Nikki.

Korvasienelle on tärkeää, että maanpinta on rikkoutunut. Parhaita apajia ovatkin paikat, joissa on tehty harvennushakkuita.

- Jos metsäkone on vielä rikkonut hiekkapohjaisen maan, niistä ajourista voi löytyä tolkuttoman paljon korvasieniä, Nikki vihjaa.

Ruskeiden korvasienien löytäminen metsämaastosta vaatii harjaantunutta silmää.

- Olen monen ihmisen kanssa käynyt sienimetsässä ja useampi on sanonut, että ne menevät heitä piiloon. Onhan se niin hyvä maastoutuja, että niitä jää jokaisen jäljiltä, vakuuttaa Nikki.