1. yle.fi
  2. Uutiset

Mayojen kalenterista paljastui uusia salaisuuksia

Maya-astronomi merkitsi talonsa seiniin Kuun ja planeettojen liikkeitä ja ennusti taivaan tapahtumia 7 000 vuoden päähän.

kulttuuri
Arkeologi William Saturno puhdistamassa mayakaupunki Xultúnista löytyneen rakennuksen seinää.
Arkeologi William Saturno puhdistamassa mayakaupunki Xultúnista löytyneen rakennuksen seinää.EPA / Tyrone Turner / Handout

Guatemalasta mayojen muinaisesta keskuksesta Xultúnista on löydetty huoneen verran todisteita mayakalenterista, joka on satoja vuosia vanhempi kuin tähän saakka tunnetut seuraajansa. 1 200 vuotta sitten tehdyssä seinämaalauksessa on runsaasti lukuja ja laskelmia muun muassa Kuun ja planeettojen liikkeistä.

Maalaukset ovat sademetsän kätköistä löydetyn rakennuksen seinissä. Tutkijat arvelevat talon kuuluneen kalenterista vastanneelle papille tai astronomille. Maalaukset ovat siis ainutlaatuinen jäänne virallisia tietoja kirjanneen virkamiehen muistiinpanoista.

Löytö lyö korville niitä käsityksiä, että mayat olisivat ennustaneen maailmanlopun koittavan vuonna 2012.

Kaivausten johtaja William Saturno yhdysvaltalaisesta Bostonin yliopistosta sanoo kirjurin käyttäneen seinää kuin liitutaulua, jolla matemaatikko ratkoo probleemojaan. Samalla hän tuli jättäneeksi tutkijoille mayakulttuurin kaikkien aikojen vanhimman tunnetun seinämaalauksen tavallisessa asuintalossa. Muut on löydetty temppeleistä, kuninkaallisten haudoista ja muista uskonnollisista paikoista.

Saturnon mukaan löytö on kaikkiaan ainutlaatuinen - myös siksi, että se on ylipäätään säilynyt niin hyvässä kunnossa sademetsän ilmastossa ja metrisen maakerroksen alla. Jo 1920-luvulla havaitulla alueella, jonka kaivaukset alkoivat vasta 2010-luvulla, on myös riehunut muinaismuistojen ryöstäjiä.

Maalauksia on kolmella seinällä. Tunnistettavissa on merkkejä muun muassa 260-päiväisestä seremoniakalenterista, 365-päiväisestä aurinkokalenterista sekä Venuksen ja Marsin ja kenties myös Merkuriuksen kiertoajoista.

Maailmanlopusta ei merkkiäkään

Yhdellä seinällä on kuva sinisiin höyheniin pukeutuneesta kuninkaasta istuimellaan. Vieressä on oranssiin pukeutunut mies kynä kädessään. Saturno on päätellyt glyyfien perusteella, että kyseessä lienee kuninkaan poika tai pikkuveli ja ehkä juuri tässä talossa asunut kirjuri. Tälläkin seinällä on pitkiä lukusarjoja. Ne tuntuvat ennustavan muun muassa kuunpimennyksiä aina 7 000 vuoden päähän.

Samalla löytö lyö korville niitä käsityksiä, että mayat olisivat ennustaneen maailmanlopun koittavan tänä vuonna. Ketäpä olisi kiinnostanut ennustaa tuhansien vuosien kuunpimennyksiä, jos hän uskoi maailman tuhoutuvan vuonna 2012?

Se, mitä salaisuuksia löydöllä vielä on kerrottavanaan, paljastuu vasta tulevaisuudessa. 99,9 prosenttia löydöstä on tutkimatta, joten työtä riittää vuosikymmeniksi, sanoo Saturno.

Tutkimus on julkaistu yhdysvaltalaisen tiedejärjestön AAAS:n Science-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Siitä kertoo perusteellisesti myös tiedelehti Nature. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi