Punkkeihin syytä suhtautua vakavasti

Tulevasta kesästä on ennakoitu pahaa puutiaiskesää, sillä punkkien talvehtiminen sujui hyvin. Virusperäistä puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella, mutta borrelioosiin ei ole rokotetta. Kokenutkin luonnossaliikkuja voi sairastua vakavasti punkin puremasta.

punkit
Punkki kiinnittyneenä ihmisen iholle.
Antti Heikinmatti / Yle

Puutiaisten välittämiin tauteihin on syytä suhtautua vakavasti. Borrelioosilääkityksenä käytetään antibiootteja. Hämeenlinnalainen sienikirjailija ja luontoharrastaja Mauri Lahti sai viime syksynä borrelioosin liikuessaan saaristossa, eikä sairastumista havaittu heti. Vakava sairaus ei ole hellittänyt vieläkään.

- Aluksi oli kuumeinen olo ilman kuumetta. Pari viikkoa enemmän tai vähemmän pötköttelin sängyssä ja sitten tuli niska punaiseksi, siis umpipunaiseksi, ei renkaalliseksi ja se turposi, rauhaset turposivat, ei päätä voinut panna tyynyyn, joten yöt olivat pelkkää valvomista. Vasta, kun aamulla join vettä, huomasin, että se valuu suupielestä ulos ja katsoin peiliin, niin puolet kasvoista oli halvaantunut.

- Tämä tauti jatkuu edelleen, vaikka siitä on kulunut puoli vuotta, kun punkki oli kylässä.

Liikkuva luomi olikin punkki

Mauri Lahti ei huomannut borrelioosin aiheuttamaa punkkia.

- Kyllä keräsin punkkeja, kun oli Jungfruskärin saaristossa ja osasin siihen varautua, mutta joku oli tuonne hiusrajaan mennyt. Punkin pieni nymfivaihe on tosi pieni ja sitä on erittäin vaikea huomata. Sitä voi luulla pieneksi luomen aluksi kädessä, mutta sitten huomaakin, että se liikkuu.

Punkkeja eli puutiaisia vastaan voi suojautua huolellisella pukeutumisella, mutta kukapa nyt haluaisi maastossa liikkuessaan näyttää astronautilta, pohdiskelee Mauri Lahti.

- Ja jos suojautuukin vaatteilla, niin ne vaatteet kannattaa jättää ulos ja puhdistaa huolellisesti ennen kuin ne pukee päälleen seuraavan kerran.

Etelä-Suomen kohtuullisen lämmin ja kostea kevät on jo ollut otollinen punkeille; niistä on tehty jo paljon havaintoja.