Asiantuntijat: Kreikka voi aiheuttaa Suomelle jopa miljarditappiot

Yle Uutiset haastatteli neljää johtavaa talouden asiantuntijaa. He kaikki pitävät valtiovarainministeriön arviota korkeintaan 400 miljoonan euron tappioista liian pienenä. Asiantuntijat uskovat Kreikan eroavan eurosta 50-80 prosentin todennäköisyydellä.

politiikka
Säästöpossu ja Kreikan lippu

Johtavat talousasiantuntijat pitävät valtiovarainministeriön arviota Kreikasta mahdollisesti aiheutuvista tappioista liian optimistisena. Ministeriö arvioi viime viikolla, että tappioita tulisi Suomelle korkeintaan 400 miljoonaa euroa.

Arvio perustui siihen, miten muut maat ovat vastaavassa tilanteessa aiemmin maksaneet velkojaan. Useat asiantuntijat huomauttavat Kreikan tilanteen olevan näitä vertailumaita huonompi, ja siksi se saattaa joutua leikkaamaan velkojen takaisinmaksua niitä enemmän.

Osa asiantuntijoista on myös lisännyt arvioihinsa eurojärjestelmän ja EKP:n kautta mahdollisesti tulevat tappiot, jotka puuttuivat ministeriön arviosta kokonaan.

Kaikki asiantuntijat pitivät todennäköisenä, että Kreikka eroaa eurosta. Arviot eron todennäköisyydestä vaihtelevat 50-80 prosentin välillä.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.
Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.Yle

Pasi Holm, **PTT:n toimitusjohtaja

- Saattaa olla, että kahdenvälisen lainan tappiot ovat 500 miljoonaa euroa ja väliaikaisen kriisirahaston kautta 140 miljoonaa euroa. Lisäksi EKP:n ja eurojärjestelmän kautta joitakin satoja miljoonia euroa.

- Kreikan ero eurosta ei suoraan itsessään ole ongelma. Riski siihen, että epävarmuus Espanjassa ja Portugalissa pahenee, kasvaa. Tämä tyrehdyttäisi euroalueen ja Suomen kasvunäkymiä.

- Kreikan eurosta eroamisen todennäköisyys: 70 prosenttia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas.Yle

Seija Ilmakunnas, **Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja

- Pidän mahdollisena, että koko kahdenvälinen laina (miljardi euroa) menetetään. ERVV-osuuden riski on pienempi, mutta sitä ei voi arvioida tuntematta vakuusjärjestelyn yksityiskohtia.

- Koko kansantalouden kannalta suurempi merkitys on sillä, kuinka vakavat ovat Kreikan romahduksen tartuntavaikutukset Euroopan rahoitusmarkkinoiden kautta talouskehitykseen.

- Kreikan eurosta eroamisen todennäköisyys: 50 prosenttia.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen.
Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen.Yle

Vesa Kanniainen, **Kansantaloustieteen professori

- Kokonaistappio 2-3 miljardia euroa, sisältäen lainat ja takuut sekä eurojärjestelmän kautta syntyvät pääomatappiot.

- Kreikan eurosta eroamisen vaikutukset riippuvat siitä, miten suunnitelma B kyetään hoitamaan.

- Kreikan eurosta eroamisen todennäköisyys: 75 prosenttia.

ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.Yle

Vesa Vihriälä, **Etlan toimitusjohtaja

- Maksimitappio voisi olla 1,84 miljardia euroa. Tappio jäänee tätä pienemmäksi, mutta ei välttämättä VM:n arvioimaan 400 miljoonaan. Lisäksi Suomen Pankille voi tulla tappioita siitä, jos Kreikan keskuspankki ei pysty vastaamaan veloistaan EKP:lle.

- Pahimmillaan Kreikan euro-ero voisi saada aikaan pitkäaikaisen turbulenssin, joka muuttaisi meneillään olevan lievän taantuman syväksi lamaksi. Parhaimmillaan kyse voisi olla ohimenevästä muiden haavoittuvien maiden korkojen noususta.

- Kreikan eurosta eroamisen todennäköisyys: 80 prosenttia.