1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kun koulu ja harrastukset jäävät, ihminen helposti syrjäytyy "

Arkirutiinien puuttuessa ihminen tekee vain välttämättömät asiat. Kajaanilainen nuori mies kertoo, kuinka hänen aikansa alkoi kulua päihteiden, rikosten ja muun ei-hyvän ympärillä.

Kuva: Yle

Tämä tarina kertoo keskenjääneistä opinnoista, päihteistä ja rikoksista, mutta myös rikosten sovittamisesta.
-  Huumekokeiluni alkoivat 8.-9. luokalla. Sitä kautta alkoi alamäki rikosten parissa syvemmälle ja syvemmälle.

Rikokset osittain rahoittivat  päihteiden käyttöä ja muuta elämää, mutta varsinainen syy rikoksiin oli muu.

  • Ehkä siinä enemmänkin oli tekemisen puutetta ja jännityksen hakemista. Porukassa tyhmyys tiivistyy ja lyödään ei-niin-viisaat päät yhteen. Siinä sattuu ja tapahtuu.

Opiskelu ei maistunut ennen vankilaa

- Kävin pikku reissuja kokeilemassa opiskeluja, mutta ei siitä mitään tullut.
Vuonna 2006 nuorukaiselle tuli ensimmäinen vankeustuomio: 1,5 vuotta. Nuorena henkilönä siitä oli mahdollisuus selvitä istumalla kolmasosa. Näin rikos tuli sovitetuksi Oulun lääninvankilassa Ja Pelson vankilassa.

  • 2007 koitti uusi yritys. Silloinkin sain töitä ja oppisopimuspaikan, mutta rahkeet eivät riittäneet. 2008 tuli uusi tuomio; vähän pidempi siivu. Koevapauden jälkeen pääsin vapaaksi ja olen ollut 1,5 vuotta siviilin puolella.
  • Kävin ammattikoulun loppuun koevapauden aikana. Sain sähkömiehen paperit.

Velka yhteiskunnalle on maksettu vankeudessa

- Kokemuksena vankila ei ollut hieno, mutta minulle se olli hyväksi. Sain elämän arvot tasapainoon ja sain suhteet läheisiini ja tyttäreeni kuntoon. Nyt olen ollut vajaat 4 vuotta kuivilla eli ilman huumeita, missä vankila oli hyvä startti.

  • Nyt minä kokisin, kun vankeustuomio on suoritettu, että minä olen velkani tälle yhteiskunnalle maksanut. Minun mielestäni se on näin. Ei se tietenkään näin yksinkertaista ole, mutta toivoisin että näin se menisi.

Miten muutos oli mahdollinen?

- Päihdekierre on vakava… vakava sairaus. Siinä on kova työ, mutta kyllä se kannattaa ja se on mahdollista.
Kajaanin Spartak on ollut alusta asti tukena. Spartak on kulkenut rinnalla päihdekierteessäni ja rikoskierteessäni. Ennen vankilaa suunnittelimme, miten siellä olisi hyvä olla. Virstanpylvääksi vankilaan asetettiin päihteettömänä pysyminen ja päihteettömät osastot. Vankilassaolon aikana Spartak ja nuorukainen kävivät eri tehtäviä läpi ja vankilaan järjestettiin tapaamisia.
-  Spartak on kuskannut tytärtäni vankilan perhetapaamisiin. Ja sillä tavalla on mahdollistettu hyviä juttuja.

Myös koevapausjärjestelyissä Spartak oli mukana. Käytännössä apuna on ollut henkilökohtainen ohjaaja

  •  Se on sellainen ihminen, jonka puhetta kannattaa ja uskaltaa kuunnella, ja jolle voi purkaa sydäntään.  Hän on rinnalla kulkemassa niin ylä- kuin alamäessä.

Kesken jääneen ammattitutkinnon valmiiksi saamisessa Spartak oli myös apuna.

Matkalla nuoriso-ohjaajaksi

- Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen olen päässyt oppisopimuspaikalla Spartakille. Toinen vuosi on menossa tätä taivalta.  Nyt opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi.

  • Nuorten kanssa touhuillaan Spartakin autopajalla. Itse tykkään kuntosalilla käynnistä, joten treenataan painoilla ja keskustellaan arkisista asioista. Ollaan yhdessä ja tsempataan toisia. Niinhän sen kuuluu mennä.

Opiskelu jatkuu vielä. Joka kuukausi on muutama päivä teoriaopintoja.

  • Olen nyt tukihenkilönä nuorille, mutta en vielä koe, että olisin niin valmis että voisin ottaa henkilökohtaisen ohjaajan titteliä.  Minulla on käytännön kokemusta elämän nurjasta puolesta, niin siinä itse yritän olla tukemassa kavereita. Aina on mahdollisuus selviytyä eikä ikinä ole liian myöhäistä.