Hyppää sisältöön

Kreikassa joudutaan järjestämään uudet vaalit

Kreikassa ei ole saavutettu sopimusta hallituksesta. Viiden puolueen ja presidentti Karolus Papouliasin neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Sosialistisen Pasok-puolueen puheenjohtajan Evangelos Venizelosin mukaan maassa joudutaan järjestämään uudet vaalit kesäkuussa.

Kreikan lippu liehuu aukiolla
Kreikka joutuu järjestämään uudet parlamenttivaalit. Puoluejohtajien neuvottelut hallituksesta päättyivät iltapäivällä ilman tulosta. Maahan muodostetaan väliaikainen hallitus huomenna, ja uudet vaalit pidetään kesäkuussa.

Kreikan puolueet keskustelivat íltapäivällä presidentti Karolus Papouliasin ehdottamasta virkamieshallituksen muodostamisesta. 

Sosialistisen Pasok-puolueen puheenjohtaja Evangelos Venizelos antoi lausunnon uusista vaaleista pian tapaamisen päätyttyä. Hän sanoi, että Kreikka joutuu "valitettavasti jälleen järjestämään vaalit".

- Tietyt puolueet asettivat oman etunsa koko maan etujen yläpuolelle, Venizelos totesi.

Myös presidentti Papouliasin edustaja on vahvistanut asian. Uusien vaalien ajankohtaa ei ole ilmoitettu, mutta ne järjestetään kesäkuussa.

Mukana neuvotteluissa olivat kommunisteja ja äärioikeistoa lukuunottamatta viisi muuta parlamenttipuoluetta. Kommunistit kieltäytyivät kutsusta, ja äärioikeistolaiselle Kultainen aamunkoitto -puolueelle kutsua ei esitetty. Puolueet etsivät hallitussopua tuloksetta lähes puolentoista viikon ajan.

Presidentti Papoulias on kutsunut puoluejohtajat koolle keskiviikoksi keskustelemaan uusiin vaaleihin asti toimivan väliaikaishallituksen nimittämisestä.

Toukokuun alun vaaleissa hyvin menestynyt ja mahdollisten uusintavaalien voittajaksi ennustettu vasemmistolainen Syriza jättäytyi välillä neuvottelupöydästä, mutta osallistui tänään virkamieshallitusta pohtineisiin keskusteluihin.

Neuvottelujen kohtalonkysymyksenä olivat Kreikan ankarat säästöt, joita EU, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto vaativat jatkamaan ehtona lainoilleen. Syriza on sanonut, ettei ei hyväksy säästöpakettia. Tien päässä häämöttää jopa ero euroalueesta.

.
.