Koivuallergikon piinaviikot paikoin vasta alussa

Esimerkiksi Pohjois-Savossa koivun voi odottaa kukkivan vielä kaksikin viikkoa. Siitepölytiedotteen asteikko loppuu runsaaseen, mutta Kuopiossakin koivun siitepölyä on mitattu erittäin runsaasti.

koivuallergia
Koivun kukintoja
Sini Ojanperä / Yle

Koivuallergikoilla on Kuopion korkeudella vielä pahin edessä. Kuopion mittauspisteestä saatujen näytteiden perusteella koivun siitepölyä on nyt erittäin runsaasti.

Turun aerobiologinen yksikkö arvioi koivun kukinnan kestävän alueella vielä pari viikkoa ja siitepölymäärien yhä kasvavan. Koivun kukinta kestää kaikkiaan noin kaksi ja puoli viikkoa, tosin lämpimillä säillä kukinta menee pikemmin ohi.

- Kukinnan loputtua kaukokulkeumaa voi tulla vielä pohjoisen suunnasta, toteaa erikoistutkija Anna-Mari Pessi aerobiologian yksiköstä.

Siitepölytiedotteen mukaan koivun siitepölyä on Kuopion ympäristössä vain runsaasti, mutta tämä johtuu siitä, että havainnekartan asteikko ei ulotu suurempiin määriin.

Runsaan raja ylittyi Kuopiossa jo toukokuun alkupuolella, mutta osa siitepölystä oli tuolloin todennäköisesti etelästä kulkeutunutta.