1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintolapäivänä oma pullo mukaan

Pop up -ravintolat etsivät keinoja kiertää tiukkaa alkoholilainsäädäntöä. Alkoholin laillisen tarjoamisen ja laittoman myymisen välinen raja ei ole kuitenkaan edes viranomaisille aina täysin selvä.

Kotimaan uutiset
Viinipulloja ja -lasi pöydällä
Yle

Ravintolapäivänä osa kulinaristeista tahtoo ehdottomasti nauttia ateriansa seurana lasillisen viiniä tai olutta. Yksityishenkilöt eivät kuitenkaan saa myydä viiniä tai olutta ravintolapäivänäkään.

Jotkut pop up -ravintolan pystyttäjät pyytävät syömään tulijoita tuomaan suositusten mukaista viiniä. Toiset tarjoavat viiniä niin sanotusti kaupan päälle.

Alkoholin tarjoaminen yksityishenkilönä toiselle on lain mukaan sallittua. Poliisin mukaan kuitenkin kaikki tilanteet, joissa raha ja alkoholi vaihtavat omistajaa ovat arveluttavia.

- Viime kädessä tietysti tuomioistuimessa ratkaistaan nämä yksittäistapaukset, mutta olisin erittäin varovainen tällaisissa tilanteissa. Kuulostaa siltä, että siinä kyllä kierretään alkoholilain pykäliä, pohtii Poliisihallituksen poliisijohtaja Seppo Kolehmainen.

Ratkaisevaa laillisen alkoholin tarjoamisen ja laittoman anniskelun eli myymisen välillä saattaa ravintolapäivänä olla ateriasta pyydetty hinta.

- Jostain tuotteesta maksetaan korvaus ja tapauskohtasesti täytyy arvioida se, että onko ruoan hintaan sisällytetty myös alkoholista aiheutuvat kustannukset, sanoo ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta Yle Uutisille.

Valvira ei lupaa, että anniskelulupien saanti helpottuisi

Jos alkoholia haluaa myydä, pitää anniskelulupaa hakea Valvirasta, vaikka anniskelu kestäisi vain päivän.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas kuitenkin sanoo, että on hyvin epätodennäköistä, että anniskelulupia alettaisi myöntää yksityishenkilöille.

- Alkoholilaissa on erittäin tiukat edellytykset siitä, kenelle anniskelulupa voidaan myöntää. Jos yksityishenkilö tällaista hakee, niin on erittäin todennäköistä, että edellytykset eivät täyty.

Ravintolapäivän pystyttäjiä anniskelulupien tiukkuus harmittaa.

- Menun suunnittelussa hauskinta on kokonaisuuden laatiminen - eli myös se mikä viini sopii millekin ruoalle. Kun löytää ruoan ja viinin jotka sopii yhteen, niin se on pieni elämys. Ja juuri siitä ravintolapäivässä on kyse, kuvailee Minna Metso, Pasta Tris -ravintolan pystyttäjä.

Lue seuraavaksi