1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Meksikolaiskirjailija Carlos Fuentes on kuollut

Yksi Meksikon merkittävimmistä nykykirjailijoista oli mukana nostamassa Latinalaista Amerikkaa esille 1960-luvulta lähtien. Fuentesin viimeinen kirjoitus ilmestyi samana päivänä kuin kirjailija menehtyi.

Meksikolaiskirjailija Carlos Fuentes on kuollut. 83-vuotias Fuentes menehtyi tiistaina sairaalassa Mexico Cityssä.

Vuonna 1928 syntynyt Fuentes kirjoitti ensimmäisen romaaninsa 29-vuotiaana. La región más transparente -teos oli merkittävässä roolissa espanjankielisen kirjallisuuden nousussa 1960-luvulla. Samalla Fuentesista tuli yksi Meksikon ja Latinalaisen Amerikan tunnetuimmista kirjailijoista.

Fuentesin tunnetuimpiin teoksiin kuuluu La muerte de Artemio Cruz ja myös suomennettu Vanha Gringo.

Fuentesin nimi nousi esille useana vuonna ennen Nobelin kirjallisuuspalkinnon jakoa. Hän ei kuitenkaan koskaan saanut palkintoa. Fuentes kyllä sai tunnustusta uransa aikana. Vuonna 1987 hänet palkittiin espanjankielisen kirjallisuuden merkittävimmällä Cervantes-palkinnolla. Palkintoja tuli myös Ranskasta ja Espanjasta.

Kirjallisuuden lisäksi Fuentes kirjoitti kolumneja, poliittisia analyyseja, esseitä ja kritiikkejä. Fuentesin viimeiseksi jäänyt kirjoitus käsitteli vallanvaihto Ranskassa. Se julkaistiin Reforma-sanomalehdessä samana päivänä kuin Fuentes kuoli.