Kari Haakana: Päivä, joka melkein muutti tv:n katsomisen

Viime viikolla näytti hetken siltä, että tv-alan pahin painajainen oli muuttumassa todeksi. Foxconn-elektroniikkavalmistajan hallituksen puheenjohtaja Terry Goun kerrottiin sanoneen yhtiön valmistautuvan Applen iTV-televisiolaitteen tekemiseen tehtaillaan.

Yle Blogit
Kari Haakana
Olli Sulopuisto

Tekniikka-alaa seuraavat web-julkaisut toistivat uutista (siirryt toiseen palveluun)sivuillaan innokkaasti. Eikä ihme: Applelta on jo vuosikausia odotettu käänteentekevää tv-laitetta.

Televisiovalmistajat ovat odottaneet kauhulla (siirryt toiseen palveluun)Applen tuloa markkinoille. Apple onnistui iPod-laitteellaan mullistamaan paitsi kannettavien musiikkilaitteiden markkinan, myös länsimaisen musiikin jakelun ja kulutuksen. iPhone syöksi mahtituloksia tehneet puhelinvalmistajat kaaokseen. Ja iPadin avulla Apple loi uuden tietokonekategorian ja onnistui liikuttelemaan lehtitaloja ja kirjankustantajia.

Apple on myös kastanut varpaansa veteen tv-markkinoilla Apple TV -laitteella, jota yhtiön johtaja kuvaa vähätellen harrasteprojektiksi (siirryt toiseen palveluun). Erityisesti Yhdysvaltain ulkopuolella nykyinen Apple TV on melko hyödytön kapistus.

Tv-toimijat voivat tietenkin syyttää itseään

Paljon parempaan eivät ole kyenneet perinteiset tv-toimijatkaan. Tv-valmistajien uusimmat älytelevisiot kerskailevat nettiyhteyksillä ja televisioon asennettavilla sovelluksilla. Verrattuna Applen i-tuotteisiin ja siihen, minkälaiseksi Apple-television voi niiden pohjalta kuvitella, nykyiset älytelevisiot näyttävät samanlaisilta kömpelöiltä möhkäleiltä kuin älypuhelimet ennen iPhonea.

Eikä pelko rajoitu tv-valmistajiin. Kaapeli-tv-operaattorit, tv-kanavat ja iptv-toimijat ahdistuvat mahdollisesta tulevaisuudesta (siirryt toiseen palveluun), jossa bisneksen ulkopuolelta tuleva Apple ottaa haltuunsa sekavan ja keskinäiseen riitelyyn taipuvan toimialan tarjoamalla asiakkaille helpon, koukuttavan ja tyylikkään tv-kokemuksen.

Häröilyn seurauksena asiakkaan on mahdotonta hankkia haluamaansa tv-sisältöä laillisin keinoin

Tv-toimijat voivat tietenkin syyttää itseään. Kukin laitevalmistaja työntää markkinoille omaa älytv-ratkaisuaan ja standardointi on vain kaukainen haave. (siirryt toiseen palveluun)

Toimiala on uusiutunut hitaasti, vaikka internet hönkii niskaan; ilmeisesti on pelätty liian nopeiden muutosten tiputtavan jonkun osan käyttäjistä kokonaan tv-käytön ulkopuolelle. Asiaa ei auta toimialan keskinäinen kyräily: kanavat, ohjelmia tekevät tuotantotalot ja studiot sekä laitevalmistajat haluavat kaikki omistaa asiakkaan ja rahoittaa toimintaansa vaikeasti käsitettävin rajoituksin, mutta häröilyn seurauksena asiakkaan on mahdotonta hankkia (siirryt toiseen palveluun)haluamaansa tv-sisältöä laillisin keinoin.

Haave Apple-televisiosta on siis ymmärrettävä. Haaveissa Apple myy käyttäjälle tv-laitteen, jonka avulla katsoja voi ostaa iTunes-kaupasta minkä tahansa tv-ohjelman riippumatta siitä, milloin se on esitetty, millä kanavalla tai missä maassa se on esitetty tai kuka sen on tehnyt.

Tv-ohjelmien hinnat ovat murto-osan sarjan DVD-kausiboksin hinnasta ja ostetun ohjelman voi kätevästi siirtää puhelimeen tai tablettitietokoneeseen. Laite tallentaa automaattisesti kaikilta kanavilta haluamani ohjelmat vaikka en itse älyäisi tallennustarpeesta televisiolle kertoakaan. Lisäksi televisio suosittelee minulle uusia ohjelmia sen perusteella, mitä olen katsonut, tallentanut ja ostanut.

Kaikki tämä tyylikkäässä pakkauksessa, jota ohjaan minimalistisella kauko-ohjaimella tai ääniohjauksella.

Vielä ei olla tässä. China Daily -lehden uutisoima Foxconn-johtajan lausahdus osoittautui paikkansapitämättömäksi (siirryt toiseen palveluun). Samalla tavalla perättömäksi osoittautui muutamaa päivää myöhemmin liikkeelle lähtenyt huhu, (siirryt toiseen palveluun) että Apple olisi ostamassa saksalaista tv-valmistaja Loewea.

Mutta toivo, tai pelko, elää.

Kari Haakana
Kirjoittaja on Yle Internetin palvelupäällikkö