Ratko Mladic astui oikeuden eteen Haagissa

Mladic on kiistänyt häntä vastaan nostetut syytteet ja kiistää tehneensä vääryyksiä. Mladicia syytetään hirmutöistä Euroopan pahimmassa verilöylyssä toisen maailmansodan jälkeen.

Ulkomaat
Ratko Mladic Haagissa 16. toukokuuta 2012.

Bosnian serbijoukkojen entisen komentajan Ratko Mladicin oikeudenkäynti on alkanut YK:n sotarikostuomioistuimessa Haagissa.

Mladicia syytetään kansanmurhista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan vuosien 1992-95 välisessä sodassa. 70-vuotias Mladic on haurastunut niistä ajoista, jolloin hän toimi kenraalina taisteluissa, joissa sai surmansa yli 100 000 ihmistä.

- Minun ei tarvitse kertoa, kuinka tärkeää on, että tämä oikeudenkäynti voi lopulta alkaa 17 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset syytteet Mladicia vastaan luettiin, sanoo belgialainen pääsyyttäjä Serge Brammertz.

Mladic saapui oikeuteen luottavaisen oloisena, taputtaen käsiään ja nostaen peukalonsa pystyyn, kun hän astui saliin.

Mladicia vastaan on nostettu 11 syytettä. Häntä syytetään muun muassa Srebrenican verilöylyn järjestämisestä vuonna 1995. Joukkomurhassa kuoli noin 8 000 miestä ja poikaa.

Syyttäjien mukaan Mladic pyrki rakentamaan suur-Serbiaa, minkä johdosta hänen uskotaan komentaneen joukkonsa puhdistamaan Bosnian kaupunkeja kroaateista, muslimeista ja muista, jotka eivät olleet serbejä.

Mladic pakoili pitkään oikeutta, ja hänet saatiin kiiinni viime keväänä Belgradin lähistöllä. Hän on odottanut oikeudenkäyntinsä alkua samassa vankilassa, jossa istuu hänen entinen poliittinen johtajansa Radovan Karadzic. Balkanin sotien pääarkkitehtina pidetty Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic kuoli sellissään vuonna 2006, ennen kuin oikeus ehti lukea tuomionsa.

Mladic sanoo puolustuksekseen, että hänen armeijansa puolusti serbejä Bosniassa.

Syyttäjät aikovat tuoda oikeuden eteen yli 400 todistajaa. Syyttäjille on varattu aikaa 200 tuntia, ennen kuin Mladic aloittaa puolustuspuheenvuoronsa. Oikeudenkäynnin uskotaan kestävän 2-3 vuotta.

Mladic voidaan tuomita enimmillään elinkautiseen vankeuteen.

Lähteet: AFP, AP