Ruumiillisen kurituksen aika katoamassa kasvatuksesta

Suomalaiset suhtautuvat kuritusväkivaltaan entistä kielteisemmin. Vielä 80-luvulla ruumiillisen kurituksen hyväksyi lähes puolet vanhemmista. Enää vain joka kuudes suomalainen hyväksyy ruumiillisen kurituksen.

Kotimaa
Lapsi selin häpeissään.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Tiedot käyvät ilmi Lastensuojelun Keskusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselytutkimuksesta. Kyselyyn vastasi runsas tuhat 15–79-vuotiasta suomalaista.

Suomalaisten asenteet ruumiillista kuritusta kohtaan ovat muuttuneet vuosien varrella. Vuonna 2007 ruumiillisen kurituksen hyväksyi 26 prosenttia suomalaisista. Ruumiillista väkivaltaa ei enää pidetä hyväksyttävänä.

Lasten kanssa asuvista vastaajista ainoastaan 10 prosenttia hyväksyy nykyään ruumiillisen kurituksen.

Lastensuojelun Keskusliiton eritysasiantuntijan Heikki Sariolan mukaan kyselyn tulokset olivat yllätys.

- Voidaan puhua jopa historiallisesta muutoksesta suomalaisessa kulttuurissa. Asenteisiin ja lapsille haitallisiin perinteisiin voidaan vaikuttaa.

Voidaan puhua jopa historiallisesta muutoksesta suomalaisessa kulttuurissa.

Heikki Sariola

Luunappeja silti annetaan

Ruumiillinen kurittaminen on ollut kiellettyä Suomessa vuodesta 1984 lähtien. Silti lievempää väkivaltaa kuten tukistamista, läimäyttämistä, piiskaamista ja sormille näpsäyttämistä ei aina mielletä väkivallaksi. Esimerkiksi 36 prosenttia vanhemmista myönsi tukistaneensa lasta ja 21 prosenttia näpäyttäneensä lasta sormille.

Edellä mainittujen keinojen käyttö kasvatuksesta on silti vähentynyt vastaavanlaisen tutkimuksen tuloksista vuodelta 2006.

- Ongelmallista on, että lievempiä väkivallan muotoja ei pidetä väkivaltana. Toinen selitys voi olla, että vastaajat puolustelevat omaa käytöstään, kertoo Heikki Sariola.

Väkivaltaa ei juuri kukaan ilmoita kuitenkaan hyväksyvänsä. Tietoisuus siitä, että kuritus ja väkivallan käyttö kasvatuksessa on lailla kiellettyä, on kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa. Nyt 97 prosenttia vastaajista tiesi asian. Vuonna 2004 vastaava luku oli 94.

Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtajan Seppo Sauron mielestä kasvatusvastuun on ottamassa nyt sukupolvi, joka itse on kasvatettu väkivallattomasti.